sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Kirjaesittely: Tad Williamsin Taru kolmesta miekasta -kirjasarja (Memory, Sorrow and Thorn)





Ihmiset ovat hallinneet pitkään aikanaan hyvin pitkäikäisille sitheille kuulunutta Hayholtia/ Asu´aa sekä muuta Osten Ardin mannerta Tad Williamsin 12-osaisessa kirjasarjassa Taru Kolmesta miekasta. Kaikkien maiden suurkuningas Prester John on sen viimeisin valtias. Saavutettuaan varhaisella iällä voittoja ja kunniaa sotatantereella hän on hallinnut kymmeniä vuosia lohikäärmeenluisella valtaistuimellaan. Kömpelö neljätoistavuotias Simon (oikealtaan nimeltään Seoman) on yksi Hayholtin kyökkipojista. Hänen vanhempansa ovat kuolleet, ja hänen ainoata perhettään ovat linnan sisäköt ja ankara emännöitsijä Lohikäärme- Rachel. Päästyään pakenemaan keittiöpuuhia Simon pujahtaa linnan omanlaatuiseen oppineen, tohtori Morgenesin sotkuiseen kammioon. Vanhan miehen pyydettyä Simonia oppipojakseen, poika on riemuissaan, kunnes huomaa että setä haluaakin opettaa hänet lukemaan ja kirjoittamaan eikä loitsimaan.

Vanhan Johnin kuoltua hänen vanhin poikansa Elias valmistuu nousemaan valtaistuimelle. Uuden kuninkaan hallituskausi alkaa suotuisasti, kunnes kuivuus ja rutto iskevät useisiin Osten Ardin maihin. Eipä aikaakaan kun lainsuojattomat kuljeskelevat teillä ja syrjäisistä kylistä alkaa kadota ihmisiä. Yleinen järjestys murenee, joten alamaiset menettivät kokonaan luottamuksensa Kuningas Eliaksen hallintoon. Silti mikään ei näytä häiritsevän hallitsijaa, eikä tämän ystävää ja neuvonantajaa Pryratestä. Eliaan kelvoton hallitsemistapa huolettaa monia kuten Rimmersgardin herttuaa Isgrimmuria ja kreivi Eolairia, läntisen Hernystirin maan lähettilästä. Kuningas Elias oma tytär Miriamele on myös levoton, erityisesti isänsä luotetun, joskin erittäin pahamaisen neuvonantajan Pryratesin takia.

Myöhemmin kaikkialta pohjoisesta ja muualtakin suorastaan tulvii pelokkaita ihmisiä kuningas Eliaan pikkuveljen Josuan luo Naglimundin linnaan, viimeiseen turvapaikkaan hullua kuningasta vastaan. Yksi Naglimundiin paenneista on suurkuninkaan tytär prinsessa Miriamele, joka pelkää isänsä menettäneen järkensä valon Pryratesin vaikutusvallan alaisena. Linnaan ilmestyy outo vanha rimmerinmies Jarnauga. Hän kuuluu Kirjakäärön veljeskuntaan, tiedemiesten ja vihkiyneiden piiriin, johon muun muassa tohtori Morgenes kuului. Jarnauga sanoo ettei Elias tai paholaisen konsteja hävyttömästi käyttelevä Pryrates eivätkä edes Myrskypeitsessä asuvat julmat nornit (sithien kelmeäkasvoiset sukulaiset) ole heidän pahin vihollisensa. Elias saa apua Myrskykuninkaaksi kutsutulta Inelukilta, joka oli eläessään ollut sithien prinssi.

Inelukin kuolemasta on ehtinyt kulua jo viisisataa vuotta. Nyt hänen henkensä hallitsee Myrskypeitsen norneja. Sithiprinssin kuoleman aiheutti hänen takomansa harmaan Murhe-miekan kauhistuttava taikavoima sekä ihmisten hyökkäysrynnäkkö sithejä vastaan. Kirjakäärön veljeskunta uskoo että Murhe annettiin Eliaksen jonkin käsittämättömän kostosuunnitelman ensimmäisenä vaiheena. Suunnitelman tarkoituksena on alistaa maailma jotenkin Myrskykuninkaan valtaan. Ainoa toivo löytyy hullun Nisses-nimisen papin ennustusrunosta, joka tuntuu vihjaavan että Ineluki voitaisiin ehkä torjua ”Kolmen miekan” avulla. Yksi miekoista on kuningas Eliaan käsissä oleva Murhe, toinen on rimmersgardilainen miekka Minneyar eli Muisto ja kolmas kuningas Johnin suurimman, ritarin sir Camarisin musta Oka-miekka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti