tiistai 17. syyskuuta 2019

Brisélnaïsin kohtalo: 1.luku


1.luku

Vuoden kuluttua Lavendeissessä

Iristrén kreivi ja kreivitär kutsuivat vuosittain chavalier Brailmartin ja rouva Brailmartin metsästysretkelle ja naamiaistanssiaisiin kristallikuussa (vuoden toinen kuukausi). Kreivitär Claricee oli käynyt samaan aikaan tikarimagiakoulua Brichélen kanssa (tosin aloittanut opintonsa neljä vuotta ennen). Toisinaan Bricél makasi vieläkin Iristrén kreivittären kanssa, olihan hän varastanut vuosia sitten naisparan sydämen. Mikäli sydämet olisivat kultaa, chavalier Gérlier olisi upporikas. Myös chavalier Gérlier kutsuttiin palatsin naamiaisiin, mitä Antoine oli pitänyt aluksi outona. Antoine oli kummastellut kuinka Iristrén kreivi suvaitsi vaimonsa rakastajaa heidän yhteisessä kodissaan. Brichéle taas tiesi kreivin ja kreivittären sietävän toisiaan vain joten kuten ja lopettaneen seksuaalisen kanssakäymisen toistensa kanssa vuosia sitten. Kreiviä ei todellakaan kiinnostanut kenen kanssa hänen vaimonsa sattui makaamaan, vaan pääasia oli ettei hänen tarvinnut enää koskea kreivittäreensä. Chavalier Brailmart ei käsittänyt minkä takia ordistet avioituivat henkilön kanssa, joiden kanssa heitä ei huvittanut edes maata.

Brailmartien seuraelämä ei ollut vilkasta, ja he olivat suurimmaksi osaksi etuoikeutetun luokan kanssa tekemisissä työnsä puolesta. Antoinella oli vänrikin arvo pääministerin, Marselién herttuan tikarikaartissa. Brichéle taas opetti Lavendeissen Tikarimagiakoulussa. Näin ollen kristallikuu oli avioparin vuoden kohokohta, seuraelämän kannalta. Säätyläisnainen kuin säätyläisnainen piti siitä että sai tuhlata aikaa asuvalinnan miettimiseen ja pukeutumispöydän ääressä istumiseen. Brichéle teetti naamiaisia varten aina uuden puvun, vaikka vanhastakin leningistä olisi saanut pienillä muutoksilla kelvollisen. Näissä tanssiaisissa hän olisi zerylonialainen ylhäisaatelinainen ja Antoine zerylonialainen merikapteeni. Zerylonialaisleninki oli merenneitomallinen hameosastaan, väljät hihat olivat torvimaiset ja erillinen brokadiliivi oli koottu kalansuomun muotoisiksi leikellyistä kangaspaloista. Kolme pitkää helminauhaa ylettyi napaan asti. Hänen hiuksensa näyttivät kampaajan jäljiltä tuuheammilta kuin tavallisesti kolmella toisiinsa yhdistetyillä kalanruotopalmikoilla pitkäksi nutturaksi taiteiltuna.

”Teidän ylhäisyytenne, on kunnia että vähäpätöinen merikapteeni saa olla tänään kavaljeerinne”, Antoine sanoi kumartaen, kun Bricéle esitteli naamiaispukuaan perheelle, etupäässä Cassandrén iloksi.

”Huomaat nyt että kaunistautumiseen kannattaa nähdä enemmän vaivaa, isosisko”, Bricél oli naljailevinaan.

”Kukaan ei anna minun panostukselleni arvoa, jos sinä olet samoissa juhlissa”, Brichéle naurahti rehellisesti. Hän oli vain iloinen että hänen hurmaavan komea pikkuveljensä oli matkustanut vähäksi aikaa vierailulle synnyinkaupunkiinsa. Bricél saisi hänet tuntemaan sisarellista ylpeyttä hurmatessaan vasta naamiaisten alussa kaikki Iristrén palatsin ylhäiset naisvieraat.

Kreivitär Claricee oli pyytänyt Brailmarteja olemaan paikalla suurin piirtein puolituntia ennen juhlien alkamista, koska hänellä oli heille asiaan. Täysin juhlakunnossa oleva kreivitär otti pariskunnan vastaan budoaarissaan, esiaikaisena lavendesselaisena ordistenaisena. Kreivitär Claricee oli nykyään erittäin tarkka että eli ylhäisen naisen arvolle sopivasti. Naimattomana ordisteneitona hän juossut skandaalista toiseen tahtoen tehdä jotain muista ordisteneidoista poikkeavaa. Hänelle oli ollut kaikkein tärkeintä herättää huomiota, olla olematta tavanomainen.

”Tyttärelläni on enää yksi seuraneiti”, kreivitär Claricee virkkoi sytyttäessään itselleen savukkeen. ”Toinen hempukka oli kaikessa täysi tumpelo, vaikka annoin hänelle reilusti uuden mahdollisuuden.”

Bricéle ja Antoine eivät olleet varmoja halusiko rouva kreivitär heidän pahoittelevan tytön sopimattomuutta vai kuuntelijoita pettymyksen jälkipyykille. Kuitenkin rouva Brailmart virkkoi: ”Tyttö ei voi muuta kuin syyttää itseään.”

”Veljentyttärenne on Lavendeissen Pyövelikoulussa?”

”Brisélnaïs niin… Hän on nyt kuudentoista”, rouva Brailmart vastasi.

”Eikös adoptiotyttärenne ole samanikäinen kuin veljentyttärenne?”

”On kyllä. Cassandré vaihtoi viime kuun alussa hametta.”

”Viimeistään lapsista huomaa, miten nopeasti aika kuluu. Gregorien on nyt lähempänä kolmeakymmentä, joten hänen olisi aika kihlata neito, jonka vanhempien kanssa sovimme avioliitosta kun tyttö oli vasta kymmenenvuotias.”

”Vasta kymmenen!” Antoine oli toistaa ällikällä lyötynä. Vanhempia oli hänen mielestään oikein järkevää kuunnella avioliittoaikeissa, että avioelämästä tulisi harmonisempaa kuin esimerkiksi langon ja Brisélnaïsin äitin tapauksessa. Pikkutytöt ja -pojat eivät kuitenkaan olleet pelinappuloita vanhempiensa seuraelämän suhdepeleissä.

”Clariettellä – pikku tyttärellämme on kahden vuoden kuluttua Ordisteneidon juhla.”

Bricéle puolestaan ei pitänyt ollenkaan siitä että ordistenuoret patistettiin menettämään neitsyytensä juuri tietyssä iässä, nuorukaiset joissain tapauksissa vuotta aikaisemmin kuin neidot. Säätyläisadrielin keski-ikä alkoi aikaisintaan satayhdeksänkymmentävuotiaana, joten nuoruus ei mennyt hukkaan, vaikka oli neitsyytensä menettäessään kaksikymmentäkahdeksan niin kuin hän oli ollut tai lähemmäs neljänkymmenen.

”Neitii de Iristréllä saattaa olla jo selkeitä pukutoiveita?” rouva Brailmart arveli.

”Neiti on piirrellyt viimeiset kolme vuotta pukuluonnoksia kultaisista ja smaragdinvihreistä leningeistä. Kummatkin värit sopivat yhtä hyvin neidolle, jolla on kullanpunaiset hiukset.” Kreivitär Clariceella oli myös kullanpunaiset hiukset.

”Pyydän vastaamaan täysin rehellisesti tytärtänne Cassandréta koskevaan kysymykseen”, rouva kreivitär toivoi.

Antoinen ja Brichélen kulmat kohosivat.

”Onko tyttärenne hyväkäytöksinen ja tottelevainen?”

”Häntä on tarvinnut ojentaa ja rangaista harvoin. Mertrand, Alexandre ja Brisélnaïs ovat taanneet sen, ettei perhe-elämämme ole jäänyt liian yksitoikkoiseksi”, vänrikki Brailmart tuhahti. ”Cassandrén opettajillakaan ei ole ollut valittamista Tietäjien koulussa.” Tietäjien koulu oli tarkoitettu oppilaille, joiden taikavoimat eivät pulpunneet vain yhden ainoan elementin lähteestä: ilman, maan, veden tai tulen.

”Kukin heistä on omalla tavallaan hieno nuori. Haastan sinut kaksintaisteluun, jos väität suostuvasi vaihtamaan jonkun heistä pois puolesta miljoonasta kultasafnarasta!” Antoinen vaimo vitsaili. ”Meidän Cassandrémme on totisesti kiltti ja kultainen tyttö.”

”Mikäli hän on lisäksi melko nopea oppimaan ja kulkee huoliteltuna, tarjoan hänelle seuraneidin paikkaa taloudessamme.”

”Äh tuota, tuota… Voimme olla vanhempina tyytyväisiä, kun olemme onnistuneet kasvattamaan tyttäremme talouteenne kelpaavaksi, rouva kreivitär”, Brichéle ennätti sanomaan ennen miestään. ”Olkoon Dinarius kiitetty ystävällisyydestänne tuttavianne kohtaan. Kerromme tytölle mitä pikimmiten tästä hienosta mahdollisuudesta, muttemme voi mitenkään pakottaa häntä ryhtymään neiti de Iristrén seuraneidiksi, jos hän ei tahdo. Hän ei ole välttämättä valmis olemaan näin paljon omillaan.”

Mertrand, Alexandre ja Cassandré olivat jo nukkumassa, kun Brailmartit palasivat tilausvaunuilla kotiinsa. Väsymys painoi tässä kohtaa molempia niin että he eivät jaksaneet riisuutua, mutta sen sijaan Bricél oli jäänyt energisenä juhliin, mutta tämä olikin yöeläjä kuin mikäkin taiteilijasielu. Brichéle kertoi aamiaispöydässä kreivitär Clariceen tarjouksesta.


*****

Paperiveitsi oli painunut jälleen syvälle Brisien yläreisiin. Veriruusut kukkivat tummalla kalanruotoparketilla. Tytön yläreisiä kiersivät punoittavat ja hopeanvaaleiksi haalistuneet arvet sekä tuoreet viiltohaavat pitkinä ja leveinä. Brisélnaïs oli vahingoittanut vuoden itseään näin eikä vuoteen ollut mahtunut viillotonta viikkoa. Välillä veitsenterä upposi lähes päivittäin yläreisiin, toisinaan vain kerran viikossa. Reisien viiltely sattui huomattavasti enemmän kuin käsivarsien, mutta olennaisinta oli miten hyvin reidet pystyi piilottamaan. Jollei hän kävisi uimassa, parantajat ja rakastajat olisivat ainoita jotka näkisivät rumentavat arvet.

Hänen huoneensa oveen koputettiin.

Juuri kun hänen oli tarkoitus siivota nopeasti jälkensä!

Koputettiin toisen kerran. Brisie kirosi hiljaa ääneen nykäistessään hameenhelmansa alas.

”Tulisin hakemaan koulupukuja pyykkiin, neiti”, oven takaa kailotettiin.

Koulun piiat hakivat kerran viikossa oppilaiden koulupuvut pesuun. Brisie oli unohtanut että päivää oli muutettu tällä viikolla.

”Odota nyt vähän”, hän käski viileimmällä mahdollisella äänensävyllään. Hänelle ei ollut temppu eikä mikään poistaa lähes silmänräpäyksessä veritahrat lattialta yhdellä hyvin kohdistetulla sauvan heilautuksella. Sitten hän avasi oven.

Viskattuaan ankeat koulupukunsa nimikoituun pyykkisäkkiin hän otti ratsastuspukunsa, ratsastussaappaansa ja raippansa esille. Pyövelien sisäoppilaitoksessa opiskeltiin muutakin kuin tikarimagiaa sekä erilaisia kidutus- ja teloitusmenetelmiä. Viimeisenä kouluvuotena opeteltiin abortoinnin teoriaa. (Parantajat tekivät abortteja pelkästään naisille, joiden hengen raskaus vaaransi.) Ratsastus- ja tanssitunneille oli pakollista osallistua kahdesti viikossa. Kerran viikossa oli historian, filosofian ja kirjallisuuden kaksoistunnit (lausuntaa sekä tunnettujen kirjoittajien proosaan ja runouteen perehtymistä.) Vapaaehtoisilla musiikkitunneilla laulettiin ja harjoitettiin luutun- ja cembalonsoittoa.

Brisie lähti käymään heidän asuntolansa kirjastossa. Myös lasten asuntolasta löytyi kirjasto jonkun verran suppeammalla kirjavalikoimalla. Kirjallisuuden opettaja oli määrännyt heitä lukemaan minkä tahansa kuuluisan narahlalaisen runoilijan kokoelman, valitsemaan kaksi tai kolme runoa ja kirjoittamaan niistä esseen. Sinänsä hän viihtyi nenä kiinni kirjassa, karkumatkalla sisäoppilaitoksesta romantiikkaa sisältävien seikkailukertomusten parissa. Kuitenkin hän suostui lukemaan tietokirjallisuutta ja runoutta vain siksi että se sisältyi opetussuunnitelmaan. Kirjastonhoitajatar löysi hänelle runokirjan, jossa ei ollut kuin satakaksikymmentä sivua.

”Sama teos löytyisi myös alkuperäiskielellä”, kirjastonhoitaja ehdotti.

”Narahlantaitoni rajoittuu tervehtimiseen, kiittämiseen ja pariin kohteliaisuuteen. Otan suosiolla vain lavendessenkielisen käännöksen”, Brisie virkkoi. Lavendesseä ymmärrettiin lähes kaikissa maissa. Silti heidän maassaan oli tapana opiskella truthlandinia ja merytosia, jotka olivat keskenään samantapaisia kieliä, joten ne sotki keskenään vasta hetken opiskeltuaan.

Hänen tarkoituksenaan oli aloittaa runokirjan lukeminen alakerran oleskeluhuoneessa. Pakottautua lukemaan vähintään kolmisenkymmentä sivua, vaikka hän kuitenkin kadottaisi monesti keskittymiskykynsä.

Koulutoverit parveilivat jostain syystä käytävällä kuin haaskan havainneet korpin. Brisie uteli luokkatovereiltaan, mistä moinen käytös johtui.

Punaisia lohikäärmeitä oli nähty lentelemässä Lavendeissen yllä. Yksi täysikasvuinen punasuomuinen ja neljä pienempää, jotka olivat ilmeisesti suurimman poikasia. Ihan kohta he olisivat juuri koulun kohdalla.

Brisie säntäsi muiden mukana pihalle. Hänen kämmenensä alkoivat hiota, ja häntä hirvitti jossain määrin että lohikäärmeet päättäisivät hyökätä heidän kimppuunsa. Hänen kämmenensä alkoivat hiota, sillä häntä hirvitti väkisin jossain määrin että lohikäärmepesue hyökkäisi heidän kimppuunsa. Lohikäärmeet herättivät luonnostaan pyövelien tavoin pelkoa aurallaan, tosin vielä enemmän. He lensivät niinkin matalalla, että Suurimman Punaisen lasten hirmuisuuden ja komeuden koki lähietäisyydeltä. Suurimmalla lohikäärmeellä saattoi olla neljäkymmentä metriä pituutta hevosen turpaa muistuttavasta kuonosta piiskamaiseen hännänpäähän. Vaikka pedon siivet olivat niin suunnattomat että ne pystyi hädin tuskin levittämään ordistepalatsin ruokasalissa, ne näyttivät liian haurailta kannattelemaan ilmassa niin painavaa olentoa. Timantinkova suomupanssari, sirppimäiset kynnet, tikarihampaat ja lohikäärmetuli tekivät Fareniuksen lapsista voittamattomia petoja. Nukkuisiko kukaan yönsä rauhassa, jos lohikäärmeillä ei olisi asuttavanaan omaa mannerta?

Joutua lohikäärmeiden sirppikynsien lävistämäksi. Muuttua eläväksi soihduksi petojen syöksemässä tulessa. Brisietä kuvotti. Yksikään hänen koulutovereistaan ei vaikuttanut järin rauhalliselta, vaikka heitä oli karaistu vuosia hautaamaan heikkoutensa. Kauhistuneimmat oppilaat vapisivat.

”Yksi poikasista syöksyy alas?” osa oppilaista kirkui ääneen.

Kolme opettajaa ja koulun rehtori Philippien le Sacantancekin olivat pihalla. Opettajatar Breland oli yksi paikalla olevista opettajista. Jääsilmä ei tietenkään vaikuttanut olevan lainkaan peloissaan.

”Niin raakoja ja hirmuisia kuin Fareniuksen lapset ovatkin luonnoltaan, he eivät taita hiuskarvaakaan kenenkään päästä”, opettajatar Jääsilmä huomautti luonnottoman kylmällä äänellään. ”Lohikäärmeet pelkäävät aina Herransa vihaa. Farenius muutti Miraderenex Punaisen rangaistukseksi adrieliksi kolmeksisadaksi vuodeksi.”

Miraderenex Punainen oli Esiajalla elänyt poikkeuksellisen pirullinen ja uppiniskainen peto. Hän oli ulottanut ryöstöretkensä kaikille mantereille, kylvänyt pelkoa ja tuhonnut tulellaan. Lohikäärme oli pitänyt itseään Marmorienin Suurkuningattarena, jonka ei tarvinnut edes totella Jumalaansa.

”Poikaset ovat nuoria ja uteliaita – haluavat nähdä ilmasta käsin millaista Lohikäärme-mantereen ulkopuolella on”, Jääsilmä jatkoi. ”Emo on mukana katsomassa heidän peräänsä.”

Silloin täysikasvuinen peto karjaisi ja katsahti tuimasti muista alemmas laskeutunutta poikasta. Tämä esitteli röyhkeästi raateluhampaitaan, mutta lensi sitten ylemmäs. Pesue ei jäänyt kylvämään pidemmäksi aikaa pelkoa, vaan suuntasi sisämaahan.

Sattumoisin juuri hirmuinen Miraderenex Punainen oli lohikäärme-emon isoäiti eikä hän suinkaan ollut ylpeä isoäitinsä tihutöistä ja suuruudenhulluudesta. Aikanaan hänen lapsensa olisivat Lavendessessä syntyvän aatelisnaisen apuna valloittamassa. Fareloniasta olisi tuleva vielä Lavendessen veroinen maailmanvalta, kun eräs merkittävä lavendessetär istuisi valtaistuimella ohjaksissa.


*****

Lavendessen laitamilta oli napattu kaksi vuorenpeikkoa, jotka olivat hyökkäilleet ajotielle ja varastaneet maanviljelijöiltä karjaeläimiä. Järjestyskaartilaiset lahtasivat vuorenpeikot joko välittömästi kun ne oli saatu kiinni tai he toimittivat otukset Lavendeissen pyövelikouluun, jotta oppilaat voivat harjoitella niillä kiduttamista.

Armandien kuulusteli walreeninkielisiä sanoja Glorieltä pihalla ja Brisie luki edelleen narahlaisen kirjoittajan runokokoelmaa, kun kaksi Lavendeissen järjestyskaartilaista toivat vuorenpeikkoja kouluun. Soturit suomivat pitkillä härkäruoskillaan käsivarsistaan kahlehdittuja peikkoja aina kun ne pysähtyivät. Vuorenpeikkojen lisäksi Lavendeissessä eli metsänpeikkoja, jotka olivat hyvin arkoja ja veikeitä, hieman kääpiöitä kookkaampia aarniometsien asukkeja. Tavallaan metsänpeikot olivat miltei suloisia nappisilmineen ja aina ylöspäin olevine suupielineen, mutta niiden serkut olivat rumiluksia. Vuoripeikot olivat yli kaksimetrisiä jättejä, joilla oli tynnyrimäinen yläruumis ja lyhyisiin koipiin nähden liian pitkät käsivarret. Pää oli kuin kuvanveistäjän keskeneräinen työ kaulattomana lysyjen hartioiden jatkona. Vaatetuksena oli karkeatekoiset nahkahousut ja -liivi. Etovinta ei ollut edes niiden rumuus, vaan jatkuva kuolaaminen ja ominaislöyhkä – aivan kuin ne olisivat kylpeneet viemärissä ja kieriskelleet tunkiolla.

Vuorenpeikkojen kiduttaminen ei saanut oikein kenenkään oppilaan omaatuntoa soimaan. Kiduttamista harjoiteltiin koulussa, sillä pyövelin oli oltava tarkkana kiduttaessaan, ettei aiheuttanut mitään vakavia tai kuolemaan johtavia vammoja. Kidutusta käytettiin nimittäin kuulusteluissa, jos pyöveli ei ollut hyvä ajatustenlukija tai kuulusteltava osasi suojata vahvasti mielensä. Koulussa ei vielä haitannut, mikäli pyövelioppilas satutti pahasti vuorenpeikkoja. Ne tapettiin joka tapauksessa. Ensimmäiseen teloitukseensa valmistuvat oppilaat tekivät peikonrumiluksista selvää.

Ruoskintaa käytettiin julkisena rangaistusmenetelmänsä muun muassa kadulta ammattiaan harjoittamasta törmätyille prostituoiduille, pahoinpitelijöille ja varkaille kaikissa adrielmaissa. Hellämielisemmissä haltiamaissa varkaat passitettiin sen sijaan pakkotyöhön, mutta raiskaajien otsaan tatuoitiin ”saasta”, Osa pyöveleistä opetti Pyövelien sisäoppilaitoksissa, mutta enemmistö teloitti ja oli mukana kuulusteluissa tai teki abortteja ja vastasi julkisista ruoskimisrangaistuksista. Siitä johtuen kouluun tuodut vuorenpeikot mylvivät tuskissaan myös pyövelioppilaiden härkäruoskien maalitauluina. Silti ne kestivät enemmän ruoskaniskuja kuin ihmiset, haltiat, kääpiöt ja adrielit, sillä niillä oli hyvin paksu nahka ja enemmän rasvaa.

”Aloithan sinä muistaa kaikki sanat”, Armandien kiusoitteli Glorieta, joka nyrpisti nenäänsä vuorenpeikkojen löyhkälle ja primitiivisyydelle.

”Vuoden päästä minulla on oltava sujuva kielitaito”, Glorie totesi. Nuorukainen ojensi oppikirjan takaisin hänelle. ”Tietenkin aion puhua kuten ylhäinen lavendesseläinen, vaikka kielitaitoni olisi kuinka kehittynyt.” Äidinkielestään ylpeät lavendesseläiset eivät suostuneet puhumaan korostuksetta, mutta ordistet ripottelivat kaiken lisäksi vierasta kieltä puhuessaan sekaan lavendesseläisiä sanontoja.

”Herra Historiantutkija onkin tunnettu hyvästä muististaan vieraissa kielissä”, Brisélnaïs letkautti.

Nuorukainen hymähti. ”Kaikki ovat kumman hyviä kiinnostuksenkohteissaan.”

”Voisiko opettajatar Jääsilmällä olla sittenkin huumorintajua?” Brisie pohti.

Glorie tirskahti. ”Pah! Hänen huumorintajunsa on vielä paksummassa ikijäässä kuin hänen sydämensä”, ordisteneito tuumasi kuivasti.

”Mistä niin päättelet, Brsélnaïs?” Armandien kysyi. ”Pidän todennäköisempänä että vuorenpeikot oppisivat käymään kerran viikossa pesulla!”

”Minun luokallani on Jääsilmän kaksoistunnit lounaan jälkeen”, Brisie tirskui. ”Jospa hän tekee meille kepposen eikä uusia harjoituskappaleitamme kuurakaan puhtaiksi ja parfymoida.”

”Kuule, piiat olivat saaneet korvapuustit Jääsilmältä, koska eivät olleet saaneet peikkoja riittävän puhtaiksi ja neutraalin tuoksuisiksi hänen synkkään valtakuntaansa”, nuorukainen juorusi hymyssä suin.

Neljän päivän kuluttua pyövelioppilaat pääsivät käymään taas kotona, mutta heidän oli palattava koululle kymmeneksi. Brisien luokalla oli muutama oppilas, joiden kotimatka kesti yli kolme tuntia lentäen pegassosvaljakon kyydissä, niinpä heidän vanhempansa matkustivat pääkaupunkiin ja majoittuivat hotelliin tai majataloon. Valitettavasti koulupukua oli pidettävä kotona käydessäkin. Vain kengät, korut, päivän- tai sateenvarjo ja käsilaukku toivat tuskin havaittavaa yksilöllisyyttä tyttöoppilaiden mustaan kaapumereen. Brisien saattoi välillä tehdä mieli kääntyä takaisin koulun porttien ulkopuolella, vaikkei hän olisi halunnut olla enää päivääkään Pyövelien sisäoppilaitoksessa. Kotona käyminen ahdisti ja stressasi häntä, koska sinne ei voinut jäädä yöksi, joten hän ei ehtinyt tekemään kaikkea mitä olisi halunnut.

Tänään juhlittiin sapattia. Oli Vainajien päivä, jolloin edesmenneitä sukulaisia kunnioitettiin eväsretkillä uurnalehdoissa ja kotona sytytettiin kynttilät heidän muistokseen. Vuoteen mahtui kymmenen sapattia, joista keskeisimmät olivat Silmujuhla, Suvijuhla, Ruskajuhla ja Lumijuhla. Jokaisesta kodista löytyi koristepuu. Keväällä talon emäntä tai taloudenhoitaja loitsi lehtipitsin kaksimetrisen puun oksilla, kesällä kirsikan- tai omenankukkia, syksyllä ruskaloiston ja talvella kuuraa ja tekolunta. Lisäksi kodit koristettiin vuodenajan väriskaalan mukaan, juhlapöydässä oli sesonkiruokia ja juhlapukeutumisessa vuodenajan väriskaalaa, jollei ollut pyöveli. Kansa juhli lisäksi ei-uskonnollisesti hallitsijan valtaannousun vuosipäivää, ruhtinasperheen jäsenten syntymäpäiviä, valtion perustamisvuotta ja Lastenpäivää (mikäli oli biologista tai adoptoitua jälkikasvua).

Krianne, Brailmartien yksinkertainen ja tohelo sisäkkö oli saanut kaiken pakatuksi keittiössä, kun Brisie tuli kotiin huikaten teatraalisesti: ”Kotona ollaan – vieläpä teemaan sopivasti pukeutuneen!” Kuitenkin Mertrand suhtautui pessimistisesti siihen että perhe pääsisi kohta lähtemään uurnalehtoon, sillä Krianne-raukka oli tunaroinut jok'ikisenä Vainajien päivänä tavalla jos toisella. Viime vuonna chavalier Brailmartin miespalvelijan Giargesin oli ollut vietävä polvensa murtanut sisäkköparka ensiapuun. Kaksi vuotta sitten ruokaisaan salaattiin tarkoitettu kana oli kärähtänyt uunissa.

Brisie ei tiennyt rypistäisikö kulmiaan vai tirskuisiko, kun vaaleahiuksinen sisäkkö laahusti olohuoneeseen hilkkaansa väännellen. Krianne näytti hyvin nolostuneelta. ”Mä en löydä picnicvilttejä mistään, Brichéle-rouva”, sisäkkö sopersi.

Vänrikki Brailmartin toinen käsi puristui nyrkkiin. ”Hemmetin tomppeli!” hän ärähti.


*****

Iristrén palatsin taloudenhoitaja oli hallissa Cassandréta vastassa. ”Päivää. Olet käsittääkseni neiti de Iristrén uusi seuraneiti?” taloudenhoitaja oletti. Hänellä oli vähäaatelisen säädynpuku, paksu avainnippu vyöllään ja tärkätty esiliina.

”Päivää. Juuri niin olen. Olen Cassandré Brailmart, neiti”, hän esittäytyi niiaten.

”Olen neiti Ghardot. En ollut muuten juuri sinua vanhempi kun tulin aikoinani herra kreivin sisaren seuraneidiksi”, taloudenhoitaja muisteli hymyillen. ”Näytän sinulle huoneesi, jonka saat jakaa toisen seuraneidin – Khatrien kanssa. Matkatavaroidesi pitäisi olla jo siellä, niin pääset järjestelemään ne vaatehuoneeseen.”

Cassandré ei ollut mielissään huoneen jakamisesta muukalaistytön kanssa. Kuinka valtavassa palatsissa asuvat ja rikkaat de Iristrét kitsastelivat tällä tavalla, vaikka vierashuoneita löytyi kymmeniä omine kylpyhuoneineen? Kuitenkaan Iristrén kreivitär ei ollut ikinä säästellyt Bricél-enolle antamissaan lahjoissa. Bricél-enon kultainen taskukello oli vähintään puolet kalliimpi kuin isän perintökello.

Khatrien ja Cassandrén huone oli kolmannessa kerroksessa kuten kaikki palatsin vierashuoneet. Khatrie ei ollut huoneessa, vaan kuulemma ratsastamassa neiti de Iristrén kanssa. Seuraneideille tarjoiltaisiin kahvia, kun Khatrie olisi palannut ja vaihtanut vaatteita. Rouva kreivitär ottaisi hänet vastaan jossain vaiheessa perehdyttämistä varten.

Kamarissa riitti ainakin tilaa, vaikka Cassandrélla olikin huonetoveri. Kamarin olisi voinut jakaa kahtia ja silti leveän katosvuoteen yöpöytineen, pienen sohvan, pukeutumispöydän ja kirjoituspöydän olisi saanut mahtumaan ihan hyvin huoneenpuoliskoon. Nyt kalustusta oli itseasiassa niukasti suhteessa neliömetreihin, koska kaikkien vierashuoneiden sisustamiseen ei kai ollut viitsitty panostaa. Ylhäistä merkittävyyttä ei kuitenkaan majoitettaisi näin vaatimattomasti, vaan palatsin parhaisiin vierashuoneistoihin joista löytyi yksityinen olohuone.

Seuraneideille oli vuoteiden ohella varattu omat pukeutumispöydät – kummatkin hiomisen ja lakkaamisen tarpeessa. Cassandré tunnisti oman vuoteensa ja kaunistautumissoppensa nimilapuista. Kirjoituspöytä oli yhteinen, mutta niin pitkä että kaksikin henkilöä mahtui kirjoittamaan yhtä aikaa sen ääressä. Kolmen istuttavalla sohvalla oli huopamyttyjä ja avonainen romaani. Vaatehuonetta vastapäätä olevan ikkunan ääressä oli pieni ellipsinmuotoinen pöytä (niin sanottu teepöytä) ja kaksi tuolia. Seuraneidit söivät ilmeisesti ordisteperheen tavoin aamu- ja iltapalan omassa huoneessaan.

Cassandré ei voinut olla vertaamatta matka-arkkua purkaessaan omia vaatteita huonetoverinsa pukimiin. Toisen leningit näkyivät olevan vähän koristeellisempia, kengät sievempiä ja alushepenet aistillisempia, josta hän päätteli Khatrien leikkivän vähän kypsempää kuin tämä oli todellisuudessa. Kuullessaan oven avautuvan hän laskosti nopeasti huonetoverin laatikkoon niin kuin se oli ollutkin.

Ilmeisesti huonetoveri asteli huoneeseen vaihtamaan vaatteita.

”Kappas, olen saanut uuden huonetoverin”, luonnonvaaleahiuksinen tyttö virkkoi. ”Nimeni on Khatrie Moleil.” Hän niiasi.

”Hauska tutustua, Khatrie”, Cassandré sanoi niiaten. ”Minä olen Cassandré Brailmart.”

”Tervetuloa sitten vaan.” Vaaleaverikön äänensävy oli pehmeä ja hymy ystävällinen, mutta ruiskukansinisten silmien katse oli hetken pistävä. Ikään kuin tyttö ei olisi kaivannut häntä huonetoverikseen tai ylipäätään palatsiin.

”Kiitoksia.”

Khatrie alkoi kertoa seuraneidin päiväohjelmasta painottaen ettei Cassandrén tarvinnut suinkaan painaa sitä kerralla mieleensä, koska rouva kreivitär antaisi itse kirjallisen version neiti de Iristrén päiväohjelmasta. Neiti de Iristré heräsi neljänä päivänä kahdeksalta Tikarimagiakouluun. Sitten hän söi yksin omassa budoaarissaan aamiaista, ja kamarineito laski kylvyn valmiiksi. Kello oli puoli yhdeksän armollisen neidin kylvettyä, sillä tällä ei ollut oikein ruokahalua aamulla. Tässä vaiheessa hän alkoi laittautua, ja he seuraneidit tulivat auttamaan ja viihdyttämään. Khatrie tähdensi että hänen ja Cassandrén oli oltava siinä vaiheessa täysissä pukeissa ehostettuna ja hiukset kampauksella. Tämä ei tuottaisi ongelmaa, olihan Cassandrélle luontaista mennä nukkumaan ja herätä aikaisin. Muutoin neiti de Iristré nukkui yhteentoista ja aloitti silloin kaunistautumisen ja pukeutumisen vasta puolilta päivin.

Seuraneitienkin oli käytävä koulua; myös Khatrie opiskeli Tietäjien koulussa – muttei samassa kuin Cassandré. He pääsivät aikaisemmin koulusta kuin neiti de Iristré, joten heidän täytyi tulla tätä vastaan Tikarimagian koulukunnan oppilaitokselle. Loppupäivä vierähti sitten armollisen neidin seurassa palatsissa, vierailuilla, harrastuksissa ja ostoksilla. Yhdeksään mennessä illalla neiti otti toisen kylvyn ja sen jälkeen seuraneideillä oli loppuilta vapaata. He voisivat esimerkiksi pelata korttia tai lautapelejä tai lähteä kävelylle. Ordistelaakson monet kävelyreitit olivat hyvä tapa kauniiseen ympäristöön tutustumiseen ja korkea muuri teki varmasti ulkona liikkumisen turvalliseksi täydet kaksikymmentäseitsemän tuntia vuorokaudessa.

”Minusta olisi mukavaa lähteä heti tänään kävelylle”, Cassandré tuumasi. ”Voisitko ystävällisesti toimia oppaanani?”

”Olin muutenkin lähdössä kävelylle”, vaaleaverikkö virkkoi. ”Kiiruhdetaan nyt kahville armollisen neidin tiloihin, ettei hänen sappensa vaan ala kiehua!”

Seuraneidit ehtivät neiti de Iristrén huoneistoon hyvissä ajoissa, sillä sisäköt eivät olleet vielä tuoneet kahvia ja suolaisia leivonnaisia. Neiti de Iristré oli vähäisistä ikävuosistaan huolimatta harjaantuneesti savuketta pitkässä holkissa juoruava neito, joka juorusi ystävänsä kanssa lumotussa taskupeilissä vuoroin tirskuen ja vuoroon naurahdellen. Cassandrélla oli tekemistä pitää sydämenmuotoiset kasvonsa peruslukemilla, sillä neiti de Iristré oli ehdottomasti liian nuori tupakoimaan. Ordisteneitsyen leningissä oli vajaamittainen helma, kengissä matalat korot, hiukset puoliksi valtoimenaan ja poskipunaa oli sudittu kasvoille antamaan niille lapsenpyöreä vaikutelma. Silti armollisen neidin tupakoimista oli pakko sietää, jolleivät kreivi ja kreivitär aikoneet itse puuttua asiaan.

Kahvipöydässä Cassandré puhui äitinsä neuvojen mukaisesti vain, jos Clariette de Iristré puhui ensin hänelle. Ordisteneito pyysi häntä esittelemään lyhyesti itsensä, niinpä hän kertoi ketä hänen perheeseensä kuului, vanhempiensa työstä, harrastuksistaan ja mielenkiinnonkohteistaan. Myös Clariette opiskeli narahlaa – kolmatta vuotta kolmesti viikossa. Haltioiden kulttuuri ei silti kiinnostanut häntä laisinkaan, mutta vanhemmat eivät välittäneet juurikaan hänen mielenkiinnonkohteistaan. He koettivat estää tytärtään aiheuttamasta skandaaleja järjestämällä hänelle paljon opiskeltavaa.

Neiti de Iristré viittasi seinustalla seisoskelevaa sisäkköä kaatamaan itselleen lisää kahvia. Cassandré mietti huvittuneena, mitä ordistet mahtoivat tehdä itse. No, täällähän se selviäisi hänelle vähitellen.

Ordisteneito alkoi puhua Glorien de Bonnendiex-nimisestä ordistenuorukaisesta, jonka Glorie-sisko oli Brisélnaïsin koulutoveri. ”Juuri Glorien on hyvin pitkälti miesmakuani vastaava, sillä en ole hullaantunut kauniisiin miehiin kuten äitini. Hän ei ole valitettavasti hyvä naimakauppa, koska hänellä ei ole mitään arvonimeä. Ehkä hänestä tulee vielä paroni, ovathan de Bonnendiexit hyvin menestyviä. Silloin minä saatan olla jo naimisissa miehen kanssa, jolle minut luvattiin neljätoistavuotiaana.”

Cassandré sääli vähän Clarietteä, jota vanhemmat kohtelivat kuin kauppatavaraa.

”No Glorien olisi unelmarakastajani. Niin olisikin oikeastaan paljon jännittävämpää ja hauskempaa kuin hänen vaimonaan.” Armollinen neiti väänteli suupieltään tyytymättömänä. ”On niin kyllästyttävää kuulla isän ja äidin vertaavan minua Glorie de Bonnendiexiin vähän väliä. Heidän mielestään minun pitäisi kaiken lisäksi ottaa oppia Neiti Tulevasta Pyövelittärestä. Varmaan nauraakin yhtä harvoin kuin hän? En käsitä kuinka miesmäisen näköisestä ja pienisilmäisestä pyövelikoululaisesta saa ordisteneidon ihanteen, olkoonkin että hänellä on hienostuneet tavat. Sinäkin olet huomattavasti Glorietä kauniimpi, Cassandré.”

Uusi seuraneiti lisäsi kahviinsa kermaa, sillä se oli edelleen liian vahvaa. Hän oli enemmän teenystävä. ”Enhän minä tohtisi ikinä verrata itseäni ylhäiseen ordisteneitoon, armollinen neiti.” Cassandréstä toisten arvostelu oli aina vastenmielistä kuunneltavaa, etenkin omaa kateutta kehnosti piiloteltaessa. Brisélnaïsin kuvauksen perusteella mokoma Clariette olisi jäädä seurapiireissä ylvään neiti de Bonnendiexin varjoon.

Kahvin jälkeen neiti de Iristré opiskeli kaksi tuntia narahlaa. Opettajatar oli nuori kultahiuksinen haltianainen, joka oli hyvin pieni ja siro – tuskin sataakuuttakymmentä senttimetriäkään. Cassandrén olisi tehnyt kovasti mieli kysyä opettajattarelta, miten tämän palmikkokampaus oli tehty.

Haltiaopettajatar aikoi esittäytyä virheettömällä lavendesselle uudelle seuraneidille, mutta Clariette huomautti Cassandrén osaavan narahlaa. Opettajatar oli neiti Shatori, puoliksi narahlalainen ja puoliksi solotharilainen. Neiti Shatori oli asunut vanhempineen narahlassa, jossa hän oli opettanut ylhäisaatelisille haltialapsille ja -nuorille lavendesseä. Ilmankos hänen lavendessensä oli niin kaunista ja täydellistä, vaikka hän oli asunut vasta kaksi vuotta Lavendessessä.

Cassandré oli tervetullut opiskelemaan narahlan kieltä tai hän voisi lukea sen aikaa kuten Khatrie. Tietenkin Cassandré halusi osallistua oppitunneille. Aluksi he syventyivät ehtolauseisiin uutena kielioppiasiana. Neiti Shatori loitsi kouluhuoneen liitutaululle kahdeksan täydentämistä kaipaavaa lausetta, jotka heidän piti kopioida pergamentille. Ensimmäinen tunti kului uusien käännöslauseiden parissa, kun tehtävä oli tarkastettu. Toisella tunnilla Clariette-neiti ja Cassandré lukivat vuorotellen Silmujuhlaan valmistumisesta Abalashissa, Narahlan pääkaupungissa. Cassandrén ääntämys sai kehuja opettajattarelta, mutta pyöritteli vaivihkaa silmiään Clarietten tahalliselle lavendesseläiselle korostukselle heikkoine h-kirjaimine sanojen alussa ja tapaan ääntää r-kirjaimet karheasti. Silti hän ei korjannut ordisteneidon ääntämystä.

Cassandré sai käskyn piipahtaa palatsin valtiattaren yksityisissä tiloissa ennen päivällistä. Hän oli tavallistakin epävarmempi ja ujompi seisoessaan kreivitär Clariceetä vastapäätä. Ordistenainen osasi tehdä seuraneidin olon melko epämukavaksi – varmasti tarkoituksella, sillä oltiin hänen maaperällään. Iristrén kreivitär antoi uudelle seuraneidille tyttärensä päiväohjelman ja sääntölistauksen, kuten Khatrie oli maininnut. ”Muista ettet voi luottaa vain siihen että äitisi ja minä olemme tuttavia – ”

Saati teidän ja enon suhteeseen, Cassandré ajatteli kyynisesti.

”– vaan sinun on oltava pätevä seuraneiti”, Iristrén kreivitär muistutti, jotta Cassandrén olo olisi varmasti vielä epämukavampi vieraassa paikassa. Cassandré oli silti varma ettei rouva kreivitär kohdellut koskaan alentuvasti Bricel-enoa.

”Ymmärrän, rouva kreivitär”, Cassandré sanoi säyseästi. ”Kiitos tästä hienosta tilaisuudesta.”

Seuraneidit ehtivät tutustua toisiinsa paremmin vasta iltakävelyllä. He olivat nimittäin istuneet puolitoista tuntia päivässä de Iristréjen kanssa pienessä ruokasalissa. Sitä ennen he olivat suunnanneet palatsin keittiöön uhraamaan Iristrén kreivin kanssa taloudenhoitajan leipomia kakkuja kodin suojelushengille.

Khatrien isä oli ordistemies de Oaletsin huoneessa, mutta mies ei ollut laillistanut äpärätytärtään. Herra de Oalets kantoi oman vastuunsa toisella tavalla, maksamalla kuukausittain pientä määrärahaa ja pyytämällä ystäväänsä Iristrén kreiviä ottamaan Khatrien seuraneidiksi talouteensa. Khatrien mielestä seuraneidiksi pääseminen tähän talouteen ei ollut paras tapa isän velvollisuuksien hoitamiseen, eikä hän olisi ollut järin pahoillaan vaikka olisi saanut Antoinetten sijasta lähtöpassit. Jatkuva niiailu, armollisen neidin, rouva kreivittären ja herra kreivittären hokeminen tulivat jo hänen korvistaan ulos. Kuitenkin hänen äitinsä käski pitämään järkevästi omana tietonaan ettei seuraneitinä ollut viihtyisää, löysihän tyttö hänen ennenäyssään neiti de Iristrén tai varakreivin avulla itselleen uusrikkaan aviomiehen.

Cassandré oli tiennyt että hänelle tulisi kova ikävä kaikkia perheenjäseniä seuraneitinä. Tarjolla ei ollut enää niin usein ajanvietettä, joka teki hänet iloiseksi – ratsastusretket kahdesti viikossa veljien kanssa vanhan tamman satulassa, lautapelien pelaamista monta kertaa ja päivittäiset iltakävelyt äidin kanssa. Hänellä oli nyt vähemmän vapaa-aikaa eikä enää ollenkaan omaa tilaa. Iristrén palatsi oli kaikin puolin erilainen ympäristö kuin Brailmartien kodikas paritalonpuolikas Niittylässä, joten hän uskoi silti ikävien muistojen kummittelevan ainakin vähemmän.

Hän oli joutunut pitkin hampain myöntämään olevansa ikäisekseen lapsellinen ystävättäriinsä, Brisélnaïsiin ja joihinkin luokkatovereihinsa verrattuna. Nyt kaikki saisivat huomata ettei hän ollutkaan enää äidin pikku kullanmuru, vaan itsenäistyvä nuori neiti!


*****

Pyövelikoulun toisluokkalaisten ratsastustunnit olivat siltä viikolta ohi. Sitkeän suostuttelun jälkeen ratsastuksen opettaja Mirel Desindrin oli myöntynyt satakaksikymmentä senttimetriä korkean esteradan pystyttämiseen koulun maneesiin, sillä useimmiten hänen tuntinsa painottuivat kouluratsastukseen. Saumatonta yhteistyötä tekevä kouluratsukko oli hänen mielestään ratsastusta jaloimmillaan, hevosen tanssia. Kuitenkin ajometsästyksessä ja esteratsastuksessa oli enemmän Brisietä säväyttävää vauhdin hurmaa toisin kuin kouluratsastuksessa. Hänen oli kuitenkin tikarimaagikkona oltava taitava kouluratsastuksessa hallitakseen samanaikaisesti ratsastamisen sekä taikomisen.

Ratsastustunnin jälkeen toisluokkalaiset ajoivat teloitusmestari Merien Sainteneuxin kanssa Lavendeissen teloitusaukiolle. Oppilaiden oli pitänyt seurata ensimmäistä kouluviikoista alkaen teloituksia, vaikka ne olivat liian raakoja lasten silmille. Sanonta ”Rahvaalla on halvat huvit.” piti täydellisesti paikkansa, sillä rahvasta tungeksi aina teloitusaukioille, joskaan he eivät sentään raahanneet alle viisitoistavuotiaita paikalle. Brisie oli yrittänyt nuorempana paeta teloitusaukiolta, luokkatoverit olivat yrittäneet kääntää katseensa muualle, heitä oli kuvottanut ja he olivat anelleet särkyneellä äänellä pääsevänsä pois ei-lasten paikasta. Teloitusmestari oli pysäyttänyt tuhahtaen Brisien ja käskenyt muita pitämään katseensa teloituslavalla, kunnes teloitus olisi ohi.

Teloituksia seuraamalla oppilaat oppivat lopulta läksynsä pyövelin suhtautumisesta kuolemaan. Kun lainmukainen tuomio pantiin täytäntöön, teloitustavan ei kuulunut vaikuttaa heidän suhtautumistapaansa. Olkoonkin osa teloitustavoista raaempia kuin muut, mutta Lavendessen laki toteutui yhtä oikeudenmukaisesti hirtettiin, mestattiin tai viillettiin kurkku auki.

Oppilaiden oli kyettävä seuraamaan kokoajan teloituksia tarkkaavaisesti, mutta se ei vielä ollut riittävä oppimäärä. Teloitusta kohtaan ei saanut tuntea hetkeäkään inhoa tai pelkoa ennen sitä, sen aikana ja sen jälkeen. Tuomittujen kuolema ei saanut herättää heissä vahingoniloa eivätkä he saaneet humaltua pyövelin vallasta päättää kuolemaantuomitun elämä, koska laki oli ohjaava käsi teloitustilaisuuksissa. Pyöveli ei saanut edes pitää itseään pelastajana ja puhdistajana. Heidän piti olla kiitollinen Lavendessen laista ja lakijärjestelmästä valvomassa järjestystä valtakunnanlaajuisesti. Pyövelin oli pysyttävä aina ilmeettömänä hupun varjoissa, katse jääkylmänä ja heidän oli seisottava teloituslavalla synkkinä ja majesteetillisina kuin kuoleman airuet.

Tällä kertaa teloituslavalle kahlehdittu mies oli syyllistynyt törkeään raiskaukseen, niinpä hänen tuomionaan oli kurkun viiltäminen auki. Pyövelin pelottavuus ja kylmyys olivat vääntäneet raiskaajan selän pelosta kumaraan. Brisélnaïs tunsi vahvaa halveksuntaa raiskaajaa kohtaan kuten rahvasta ja oli tämän uhrin puolesta hyvillään lainmukaisesta hyvityksestä, vaikkei hänen olisi pitänyt suhtautua noin. Pyövelin viiltäessä nopeasti tikarillaan tuomitun kurkun auki, neito sävähti ja irvisti suihkuavalle verelle. Siksi teloitusmestarin katse porautui häneen hyytävänä kuvastimena, johon hänen heikkoutensa heijastui. Brisélnaïs Gérlier ei ollut vieläkään mitään teloitusmestari Sainteneuxin silmissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti