torstai 11. huhtikuuta 2019

Galaksinlaajuista dejarikkiä: 1.luku

1.luku

50 BBY Coruscantissa


Vaikka nuori Naboon senaattori Sheev Palpatine olikin niputettu muiden ”kehämaailmoista tulevien pyrkyrien” joukkoon, edes hänen ei olisi ollut mikään pakko suostua nykyisessä asemassaan tapaamaan entistä rakastajatartaan. Senaattori Palpatine ei ollut sinä päivänä kovin kiireinen, joten hän suostui suomaan naiselle vartin ajastaan. Entinen rakastajatar oli paasannut huolestuneena että hänellä oli oikeasti tärkeää asiaa senaattorille. Todennäköisintä oli että tuo hupsu oli kerjäämässä avustusta uuteen holovisioon tai liian suuren sähkölaskun maksamiseen.

Hymy käväisi senaattorin ohuilla huulilla bruneten saapuessa korot kopisten ja lanteet keinahdellen. Brunette oli edelleen kauneuskuningatarainesta, vaikka hänen nenänsä ja silmänsä punoittivat itkemisestä. Hän oli 173 senttimetriä pitkä, hoikka ja tiimalasivartaloinen. Kullanruskeat kutrit ulottuivat paksuna kiharaputouksena takamuksiin asti. Kuvankauniit kasvonpiirteet edustivat klassista kauneutta puhtaimmillaan.

Päivää, senaattori”, kaunokainen mutisi.

Hei, Rosalle”, Naboon senaattori virkkoi. ”Ole hyvä ja istu alas.” Mies osoitti massiivisen kirjoituspöytänsä takaa kalustetta vastapäätä olevaa kolmen tuolin riviä.

Istuuduttuaan pää painuksissa keskimmäiseen nojatuoliin Rosalle alkoi kertoa aikailematta miksi hänen oli ollut välttämätöntä tulla tapaamaan Palpatinea. Hän oli nyt toisella kuukaudella raskaana.

Politiikko tuhahti ikävystyneenä. Tietenkin oli liikaa vaadittu että Rosallen kaltainen typerys muistaisi ottaa säännöllisesti ehkäisypillerinsä. Rehellisesti sanottuna Rosalle oli tyhmä kuin saapas, sillä hempukka sotki keskenään jopa sellaiset peruskäsitteet kuin viisaus ja terävyys. Ilman muuta tyhmyreitä oli helpompi manipuloida kuin teräviä, mutta senaattori kyllästyi nopeasti kananaivoisiin naisiin, vaikka nämä olisivat todella kauniita, vietteleviä ja innokkaita miellyttämään häntä.

Rosalle katsahti Palpatineen yllättävän äkäisesti. ”Saatatte luulla että olen raskaana siksi että olisin unohtanut syödä e-pillereitä säännöllisesti”, brunette puuskahti. ”Minäpä en ole ikinä unohtanut! Raskaus ei sovi elämäntilanteeseeni, joten minulla ei ole varaa unohduksiin. Hormonaalisen ehkäisyn pettäminen ei ole mahdotonta edes oikein käytettynä, vain hyvin harvinaista.”

Tämä saattaa olla yksi niistä harvoista kerroista, jolloin Rosallelta irtosi jotain järkevää sanottavaa, senaattori Palpatine ajatteli huvittuneena. ”Oletko varma siitä että juuri minä olen saattanut sinut raskaaksi?” hän kysyi kulmiaan kurtistaen.

Rosallella oli kihlattu kotimaailmassaan Mandaloressa. Ah-niin kultainen, söpö ja turvallinen lääketieteen kanditaatti. Koska Rosalle oli kihloissa, Palpatine oli joutunut turvautumaan aina tepsivään manipulointitaitoonsa ennen kuin hempukka oli suostunut antautumaan hänelle. Hän oli tehnyt selväksi että Rosalle tulisi vielä katumaan kieltäytymistään, sillä tuollainen taloudellisesti tiukilla oleva sivuosanäyttelijätär saisi hänen rakastajattarenaan maistiaiset luksuksesta. Kaiketi Rosallen omaatuntoa oli soimannut alkaa pettää kihlattuaan, mutta hän kaipasi viiden tähden ravintoiloissa syömistä sekä designvaatteita ja -asusteita garderobiinsa – kuten hyvin monet naiset.

Olen sataprosenttisen varma! Sen jälkeen kun tulin tänne Coruscantiin en ole… öh harrastanut seksiä kenenkään muun kuin teidän kanssanne. Mulla ei ole ollut toistaiseksi varaa matkustaa sen enempää kuin Bartilla matkustaa tänne.”

Palpatine oli ehtinyt olla sithioppilaansa niin kauan että hänelle oli hankalaa valehdella. Hän oli itse elänyt koko ikänsä yltäkylläisyydessä, mutta hän oli tietoinen että galaksissa oli käsittämätön määrä köyhyysrajan alapuolella eläviä olentoparkoja. Kyllä vähänkin tarkkasilmäinen huomasi että Rosallen oli tingittävä vaatemenoissa ja ajanvietteissä saadakseen laskunsa maksetuksi ja hankittua ravitsevaa ruokaa.

Mies pysyi vaiti, sillä kerrankin hän ei tiennyt heti mitä sanoa. Mutta hän oli niin poikkeuksellisen nokkela etä hän oli alta aikayksikön jälleen tilanteen herra. Hän kysyi vähän ujosti saisiko laittaa kätensä Rosallen vatsalle.

Näyttelijättären taitavasti nypityt kulmat kohosivat. ”Toki. Lapsen liikkeitä vaan ei sitten tunne vielä näin alkuvaiheessa, senaattori hyvä.!

Naboon senaattori nousi naurahtaen seisomaan ja kiersi kirjoituspöytänsä takaa Rosallen luo. Kun hän laski kätensä näyttelijättären vatsalle, hän ei huomannut raskauden muuttaneen toistaiseksi naisen täydellistä vartaloa. Naisen vatsa oli edelleen litteä ja vyötärö kapea kuin ampiaisella. Kuitenkaan häntä ei kiinnostanut lainkaan oliko hoopoliinin vatsa pullistunut vai ei. Hän halusi vastauksen mieltään suuresti askarruttavaan kysymykseen, ja sen hän myös sai bruneten tietämättä.

Voimalle herkkänä hän aisti että mandalorilaisen naisenalun kohdussa oli kehittymässä uutta elämää, joka oli perinyt hänen kykynsä. Lapsella olisi oleva paljon enemmän midikloriaaneja kuin keskivertojedillä, joilla oli 10 000 midikloriaania.

Hän teki päätöksensä, vaikkei hän edes tiennyt oliko heidän lapsensa tyttö vai poika. Hänen tavoitteidensa kannalta lapsen sukupuolella ei ollut lainkaan väliä. Tänään lordi Sidiouksen täytyisi meditoida nähdäkseen lapsensa tulevaisuuden, ja hänen olisi suunniteltava järjestelyjä Rosallen suhteen. Hän käski Rosallea tulemaan käymään huomenna luonaan kronon ollessa kahdeksantoista. Nainen tiesi entuudestaan missä hän asui, sillä he olivat enimmäkseen tavanneet hänen luonaan, ravintoiloissa ja oopperassa Rosallen ollessa hänen rakastajattarensa – eivät ikinä naisen viidentoista neliömetrin miniyksiössä.

Senaattori Palpatine halusi antaa heidän lapselleen nimensä ja kasvattaa tästä hienon naisen, josta tulisi isänsä tavoin poliitikko. Liian alhaista syntyperää olevaa naista hän ei voisi ottaa missään nimessä vaimokseen. Hän halusi yksinhuoltajuuden. Rosallella ei olisi edes ikinä oikeutta tavata lastaan. Lapsen synnyttyä Rosallen olisi turha muistuttaa häntä enää olemassaolostaan.

Näyttelijättären silmät levisivät, ja hän yritti hangoitella vastaan itku kurkussa. Tässä elämäntilanteessa hän ei pystyisi valitettavasti huolehtimaan itse lapsestaan, mutta hänellä oli äitinä ehdottomasti oikeus tavata lasta säännöllisesti. Mandalorelaisen säälittävä vetistely ei herättänyt Palpatinessa sympatian muruakaan. Hän alisti taas Rosallen tahtoonsa – tällä kertaa käyttämällä Voimaa. Hän käski Rosallea luopumaan kaikista oikeuksistaan lapseen ja pitämään hänen henkilöllisyytensä salassa kaikilta.

Siitä huolimatta Darth Sidious kohensi tulevan lapsensa äidin elintasoa raskausajaksi. Hän vuokrasi naiselle kolmekymmentäneliöisen yksiön, maksoi asumisesta koituvat kulut ja yksityislääkärikäynnit. Muuten raskausaika toi Rosallelle mukanaan pelkkiä vastoinkäymisiä, kun hän kertoi perheelleen ja kihlatulleen raskaudestaan. Äiti haukkui pettyneenä tyttärensä lyttyyn. Pettäminen oli liikaa Bartille, joten mies purki kihlauksen ja päätti samalla koko suhteen.

Kun Rosalle oli kahdeksannella kuulla raskaana, hän muutti Sidiouksen käskystä Palpatinejen sukukartanoon Nabooseen. Jeditemppeli sijaitsi Coruscantissa, joten sithilordi halusi lapsensa syntyvän turvallisen kaukana vihollislaumastaaan.

Lapsi oli punapäinen tyttövauva. Hyvin voimakas sithinalku. Lordi Sidious nimesi tyttärensä isotätinsä mukaan Cozette Dormé Palpatineksi.

Cozette asui Naboosta vauvasta kaksitoistavuotiaaksi asti varttuen vanhassa sukukartanossa lastenhoitajan kanssa. Hän aloitti kuusivuotiaana opintiensä hienossa yksityiskoulussa, joka oli ollut myös hänen isänsä ensimmäinen opinahjo. Tässä iässä pikkuneiti alkoi käydä kahdesti viikossa balettitunneilla ja kerran viikossa näytelmäkerhossa. Viikonloppuisin hän oli usein isänsä luona Coruscantissa.

Ensisilmäyksellä neiti Palpatinessa ei ollut lainkaan Rosallen näköä. Hän oli perinyt Palpatinen suvun piirteet – vahvan leuan, siron kyömynenän ja kuparinpunaiset hiukset. Hänen huulensa olivat kuitenkin yhtä täyteläiset kuin Rosallella ja silmät kullanruskeat, joskin hänen silmänsä olivat pienemmät ja katse oli läpitunkeva kuten Sidiouksella. Luonteen ja kyvykkyyden osalta hän oli myöskin ilmetty isänsä: itsevarma, ylpeä, laskelmoiva, aggressiivinen kärsivällisyyden aisoissa, erittäin terävä ja nopea oppimaan miltei mitä tahansa.

Cozette osasi käyttää pikkuisen Voimaa vain neljävuotiaana, joskin isä ja tytär pitäytyvät aluksi Voiman ”hyvässä puolessa” ja valomiekkailuissa. Mikäli Cozette edistyi opinnoissaan tarpeeksi mallikkaasti Sidious palkitsi hänet esittelemällä pimeän puolen voimien käyttöä. Voimasalamat olivat luonnollisesti tytön suosikki. Hän katsoi ahnaasti ja häijysti virnuillen salamalonkeroiden ilmestymistä isänsä suipoista sormenpäistä, joista ne sinkoutuivat kidnapattuihin roskaväen edustajiin.”Milloin minä olen tarpeeksi vahva, että opetatte minulle voimasalamoinnin?” malttamaton sithinalku tivasi usein.

Darth Plagueis, Sidiouksen edelleen elossa oleva sithimestari tiesi Cozetten olemassaolosta, muttei siitä että nuorempi sithi koulutti zabrakpojasta sithiä. Muunilainen sihtilordi käski pitämään itsensä aina ajan tasalla tyttären edistymisestä ja välillä tuomaan tämän näytille. Noissa tapaamisissa Cozetten täytyi esitellä taitojaan eikä hän saanut puhua, jollei vanha muunilainen puhunut ensin hänelle. Sithimestari totesi yhden tapaamisen päätteeksi lordi Sidiouksen tyttären olevan erittäin lupaava ihmisyksilö, jonain päivänä yhtä mahtava kuin isänsä.

Mutta tepä ette ole näkemässä sitä päivää, Mestari, Darth Sidious ajatteli lähtiessään tyttärineen Darth Plagueissin eli Hego Damaskin luota. Kahden viikon kuluttua Sidious livahti yöllä mestarinsa asuntoon ja surmasi tämän.

Sithi-isä opetti tyttärelleen paljon muutakin kuin käyttämään Voimaa. Hän opetti Cozettea pelaamaan dejarikkiä ja holoshakkia, opetti filosofien sitaatteja ja sekä ymmärtämään missä politiikassa oli kyse. Lisäksi hän opetti tytärtään näyttelemään, siten että Cozetten piti esittää hänelle erilaisia monologeja improvisoidusti hänen valitsemiensa roolihahmojen pohjalta. Roolihahmot muistuttivat aina hyvin vähän Cozette Palpatinea. Aluksi Cozette ihmetteli miksi Mestari halusi hänen esittävän tuollaisia hahmoja. Hänestä tulisi sithi!

Sithimestari läimäytti tyttöä korvalliselle. ”Sinä et käy näytelmäkerhossa siksi että kulttuuriharrastus on osa naboolaista identiteetti, Cozette”, Sidious tuhahti kuivalla äänensävyllä.

Tyttö mulkaisi isäänsä silmät ärtymyksestä kavenneina, sillä hän ei ollut tehnyt mitään minkä takia isällä olisi ollut oikeus läimäyttää häntä tässä tilanteessa. Silti hän kuunteli tarkkaavaisesti.

Sen sijaan sinä käyt näytelmäkerhossa oppiaksesi näyttelemään. Näytteleminen on yksi monista sithille tarpeellisista taidoista. Meidän teatterilavanamme on koko galaksi, neitiseni.” Darth Sidious virnisti pirullisesti.

Sepä vasta olisi hauskaa! Tuleva sithi ajatteli innoissaan. Hän kaipasikin enemmän haastetta, sillä hänen tuntui olevan liiankin helppoa salata koulussa herkkyytensä Voimalle ja uskotella olevansa kuin kuka tahansa naboolainen aatelistyttö.

Nyt minä ymmärrän, Mestari!” hän naurahti ilkikurisesti.

Tänään näyttelet minulle orjatyttöä, joka on joutunut eroon isosiskostaan. Sievä isosisko on myyty huttigansterin hoviin.”

Kuten tahdotte.” Kun Cozetten sithikoulutus oli alkanut, hän oli ryhtynyt teitittelemään isäänsä ja käyttämään puhuttelumuotona joko My Lordia tai Mestaria. Sithimestari oli käskenyt kutsumaan edelleen itseään isäksi, kun he eivät olleet kahden kesken. Hän puolestaan näytteli tavallista rakastavaa isää näissä tilanteissa antamalla suukon tyttärensä otsalle tai poskelle, kutsumalla lasta kultasekseen ja ylpeilemällä muille, miten hyvin Cozette pärjäsi koulussa tai baletissa.

Cozette painoi hartiansa lysyyn ja alkoi laahustaa pieni pää kumarassa Mestarinsa edessä. Hän niiskautti ja pyrki muuttamaan pistävän katseensa vauhkoksi sekä lannistuneeksi. ”Näinkö?”


*****

Kaksitoistavuotiaana Cozette aloitti yksityisen yläasteen Coruscantissa. Koulutoverit olivat hänen tapaansa suurimmaksi osaksi lähtöisin hyvistä perheistä eli joko vanhaa rahaa tai sitten uusrikkaiden jälkikasvua. Joukkoon mahtui muutama stipendillä hienostokouluun päässyt hikipinko. Cozette ei ollut koko yläasteen ajan yksi suosituista, mutta ainakin hänellä oli kaiken aikaa normaali määrä kavereita. Hän ei ollut vain rikkaan miehen tytär vaan kaiken huipuksi monessa polvessa siniverinen. Hän oli ihan hyvännäköinen muttei kaunotar kuten äitinsä, joten ainakaan tytöt eivät syrjineet häntä kateuttaan. Hänellä oli ylellisistä materiaaleista valmistetut mittatilausvaatteet. Hän oli mukava, huumorintajuinen, kohtelias ja sanavalmis. Häntä ei ujostuttanut puhua pojille. Hän ei ollut mikään alkoholista ja tupakasta kieltäytyvä nynny, vaan hän tiesi miten pidetään hauskaa.

Cozette oli ehdottomasti enemmän koulukiusaajatyyppiä kuin koulukiusattutyyppiä. Koulukiusaaminen oli liian keskinkertaista tulevalle sithiladylle ja tässä vaiheessa hän halusi itsestään pidettävän. Häntä oli aika pelätä sitten kun hän oli syleillyt kunnolla Voiman pimeää puolta. Joka tapauksessa noinkin itsevarma ja rohkea persoonallisuus joutui kuuntelemaan ajoittain vittuilua siksi että hän sattui olemaan avioton lapsi. Aikanaan senaattori Palpatinesta ja tämän näyttelijätärrakastajattaresta oli juoruttu hetken aikaa Coruscantin seurapiireissä.

Ennen kuin Cozettelle oli alettu kuittailla äpäryydestä, hän ei ollut piitannut koko asiasta. Sen perusteella minkä hän tiesi äidistään, hän käsitti hyvin, ettei hänet synnyttänyt nainen voinut olla osa isän elämää Naboon senaattorina Sheev Palpatinena. Ja jos isä olisi kuitenkin solminut epäsäätyisen avioliiton, Cozettea olisi voitu pilkata siksi että rouva Palpatine oli huono naimakauppa. Välillä haukkuminen suututti Cozettea siinä määrin että hän kuvitteli kostamalla erilaisin tavoin noille lehmille. Että ne kehtasivatkin hyppiä hänen silmilleen! Silti tyttöä myös huvitti, että haukkujat olivat niin hölmöjä että aliarvioivat hänet.

Sithimestarin tytär tyytyi odottamaan sopivaa tilaisuutta kostaa parjaajilleen. Niinpä hän keskittyi kaikkeen olennaisempaan – sithikoulutukseensa, opiskeluun, hyväntahtoisen isän kullanmurun esittämiseen, erinäisiin huvituksiinsa ja harrastuksiinsa. Cozette jatkoi yläasteella näyttelemistä ja balettiharrastusta. Eräs koulukaveri sai hänet välillä houkuteltua mukaan harjoittamaan hyväntekeväisyyttä, tarkennettuna seurustelemaan Manarain sairaalan potilaiden kanssa. Cozette ei pitänyt yhtään kemikaaleille löyhkäävästä sairaalamiljööstä eikä häntä kiinnostanut viihdyttää potilaita, mutta moinen sopi hyvin demokratiaa rakastavan senaattorin tyttären rooliin.

Darth Sidious teki ensimmäisen siirtonsa galaksinvälisessä dejarikissään, kun Cozette oli viisitoistavuotias. Sithilordin salaliittolainen Wilhuff Tarkin auttoi häntä murhaamaan Kauppaliiton hallituksen jäsenet Eriadulla. Entisestä Kauppaliiton hallituksesta oli päästävä eroon, koska nämä olivat turhan itsepäisiä ja vahvoja. Neimodialainen Nute Gunray nostettiin organisaation johtoon.

Piakkoin Darth Sidious kanavoi salaisesti monia miljoonia krediittejä, jotka Nebula-rintaman luultiin varastaneen Aargaun pankin kautta Valorumin suvun tileille. Palpatinen poliittinen avustaja Sate Pestage varmisti että Ylikansleri Valorumin poliittinen vihollinen Orn Free Taa pääsi selville tapahtumasta. Taa paljasti tietonsa Sisäisten toimien komitealle, jolloin Finis Valorumin ennestään hatara ote vallasta heikentyi vielä lisää.

Ylikansleri Valorum oli aloittanut ensimmäisen virkakautensa suhteellisen lupaavasti. Mutta Valorum voitti enää hyvin täpärästi vuonna 36 BBY, sillä osa edustajista olisi halunnut hänen tilalleen huomattavasti tehokkaamman Ylikanslerin. Osa taas oli sitä mieltä että Finis Valorum oli toistaiseksi riittävän tehokas virassaan, vaikka galaksi olisikin kaivannut paremman johtajan. Kun Ylikansleria alettiin syyttää lahjusten ottamisesta ja korruptiosta, hän ei voinut käyttää enää täyttä valtaansa senaatissa. Hänen täytyi ponnistella raskaasti säilyttääkseen jatkossa edes kannattajiinsa lukeutuvien senaattorien luottamus.


*****

Lukio-opiskelijana Cozette alkoi olla henkisesti tarpeeksi kypsä pohtimaan elämänsä suuntaa. Mietiskelemään omilla aivoillaan halusiko hän todella tulla sithiksi. Sekä pohdiskelemaan minkä syiden takia hänen kannatti syleillä Voiman pimeää puolta. Sithin varjoisan polun valitseminen siksi että hän oli sithin tytär, ei ollut kunnollinen perustelu.

Hän toisteli itsekseen joskus tunninkin sithikoodia ja vertasi sitä erilaiseen jedikoodiin.

Rauha on valhe, on vain intohimo.
Intohimon kautta saan voimaa.
Saan valtaa voimasta.
Valta tuo minulle voiton.
Voitto rikkoo kahleeni.
Voima vapauttaa minut.”

Jedikoodi taas kuului:
Ei ole tunnetta; on rauha.
Ei ole tietämättämyyttä; on tieto.
Ei ole intohimoa; on tyyneys.
Ei ole kaaosta; on harmonia.
Ei ole kuolemaa; on Voima.”

Juurikaan pohtimatta Cozette tuli siihen tulokseen että jedikoodi oli pitkälti puppua. No tietoisuus tuskin häviäisi kuoleman jälkeen. Kaikki muut kohdat saivat hänet haukottelemaan. Jedit pitivät tunteita pahoina, vaikka mitkään tunteet eivät olleet itsessään pahoja. Ainoastaan teot saattoivat olla pahoja. Kaiken lisäksi jedin elämäntapa oli käsittämättömän kummallinen. He eivät omistaneet mitään muuta kuin valomiekkansa ja vaatteensa. Edes keskiluokkainen elämäntapa ei houkuttanut Cozettea eikä voisi tulla ikinä kysymykseenkään, ettei hänellä saisi olla mitään muuta omaisuutta kuin jedin kaavut ja valomiekkansa.

Isä lausui hänelle sithikoodia hänen varhaisemmissa lapsuudenmuistoissaan. Jo ennen kuin sithikoodi oli auennut hänelle, se oli kiehtonut häntä kuin avonainen portti kehottamassa astumaan sisään. Sithikoodi oli paljon, paljon muutakin. Mahtipontisuudessaan lyhyt sanataiteen mestariteos, joka upposi häneen kuin häkä. Cozette allekirjoitti ihan kaiken sithikoodissa sanotun. Hänen ehdoton suosikkikohtansa oli ”Intohimon kautta saan voimaa.” Tuosta kohdasta tuli mieleen aika monta kuuluisaa laulajaa ja tanssijaa, joiden avain menestykseen oli ollut heidän intohimonsa esittävään taiteeseen.

Sithejä pidettiin pahoina ja jedejä hyvinä. Myönnettäköön että ainakin Darth Sidious taisi olla läpeensä paha mies. Mies ei välittänyt kenestäkään muusta kuin itsestään. Sidious luokitteli galaksin väen joko hyödyllisiin ja hyödyttömiin sekä niihin, jotka oli raivattava pois tieltä. Cozette ei ollut mikään kurja pelkuri, mutta hän oli aina pelännyt isäänsä. Mies oli erittäin voimakas, kenties kaikkein voimakkain sithi. Sithimestarina hän tunsi Voiman pimeän puolen hyvin kuin omat taskunsa toisin kuin Cozette ja Darth Maul. Vaikka Cozette ja zabrak yhdistäisivät voimansa, heistä ei olisi päihittämään Darth Sidiousta.

Sidious voisi kiduttaa sithivoimillaan omaa tytärtään tai jopa tappaa oman tyttärensä. Cozette ei voisi vielä mitään asianlaidalle, joskin hän oli viime aikoina kehittynyt mielensä suojaamisessa ja valomiekkailussa. Sithimestari oli todennut voivansa satuttaa tytärtään pimeällä puolella, mutta hän oli myös huomauttanut että olisi typerää tappaa galaksin kaikkein hyödyllisin olento Cozette Dormé Palpatine. Siksi lordi Sidious oli halunnut Rosallen pitävän lapsensa. ”En ole katunut päivääkään päätöstäni”, sithilordi oli kertonut taannoin. Sen perusteella neiti Palpatinen saattoi epäillä ukosta löytyvän ehkä sittenkin hivenen verran isällistä kiintymystä.

Suurimmalla osalla Cozetten piireissä liikkuvista nuorista oli rakastavat vanhemmat, vaikka nämä olisivatkin olleet kitsaita näyttämään tunteensa. Tosin tytöllä oli pari kaveria, joiden vanhemmat eivät välittäneet heistä sen enempää kuin Sidious välitti hänestä. Cozette oli kateellinen kavereilleen, joista vanhemmat välittivät. Kuitenkin hän olisi ollut mieluummin miltei kenen tahansa muun kuin lordi Sidiouksen tytär. Ollessaan kahden isänsä seurassa hänen kuului puhua vain jos tämä puhui ensin ikään kuin ukko olisi jo galaksin valtias ja hän puolestaan jokin hovinaisen tapainen.

Oli yhtä epäreilua että ukko käski joskus omaksi huvikseen häntä pukeutumaan pullean kamarineitonsa Marlén työasuun ja sitten hänen kuului pyyhkiä pölyjä, mopata ja silittää. Hänen piti jo valmistaa jokainen päivä tuolle isän irvikuvalle teetä naboolaisittain, vaikka taloudessa oli palvelusväkeä joka sormelle! Kirottua! Cozette ei ollut vähään aikaan joutunut siivoamaan ja silittämään, mutta tietysti pahuksen Sidious passittaisi hänet niihin askareisiin juuri silloin kun hän osasi odottaa vähiten sitä.

Harva vanhempi säästyi kapinoivalta jälkikasvulta teini-iässä. Ankarien vanhempien teinilapset saattoivat olla erityisen uhmakkaita. Cozette tuli teini-iässä aikamoinen kapinallinen, koska hänen ei auttanut kotona muuta kuin totella kaikessa sithi-isäänsä. Hänen kohdallaan kapinoiminen ilmeni humalanhakuisena juomisena, tupakan ja mausteen polttamisena sekä baareissa ravaamisena. Kotona hän oli silti suljettujen ovien takana nöyrä, joskin ylellisesti pukeutunut sithioppilas. Häntä hirvitti edes ajatella, miten sithimestari reagoisi kurittomaan teinikakaraan. Siksi hän yllättyi kavereillaan kyläillessään, jos kaverit väittivät vastaan tai tiuskivat vanhemmilleen.


*****

Minne sitä ollaan menossa?” senaattori Palpatine kysyi toista kulmakarvaansa kohottaen. Hän istui yhdellä olohuoneen sohvista katsomassa holoelokuvaa viinilasi hoikassa kädessään.

Neiti Palpatine kirosi hiljaa mielessään. Pitikin sattua että Sidious oli paikalla juuri silloin kun hän oli lähdössä ulos. Tyttö oli pukeutunut smaragdinvihreään iltapukuun, jossa oli merenneitohelma ja pitkät puhvihihat. Ulkovaatteena hänellä oli turkiksella reunustettu lyhyt viitta. Hänen lantiopituiset hiuksensa olivat kuitenkin aika arkisella palmikkokampauksella, joka sentään oli näyttävä noin paksuissa hiuksissa.

Briancan luo”, sithimestarin tytär vastasi. ”Brianca Sofiverin.”

Aah senaattori Sofiverin tyttären”, Sidious virkkoi suorastaan suopeasti. Senaattori Sofiver sattui olemaan kyllästynyt Valorumumiin ja oli sitä mieltä että esimerkiksi senaattori Palpatinessa olisi ainesta seuraavaksi Ylikansleriksi.

Voi Jumalat! Cozette ajatteli turhautuneena. Isä olisi voinut olla komentelemassa kaavun huppu silmille vedettynä neimodialaispellejä tai kääntämässä työhuoneessaan muinaisia sithikirjoituksia galaktiselle peruskielelle.

Osaat valita hyvin seurasi, mutta olisi silti suotavaa että ʼystävystyisitʼ myös idealististen hupsujen jälkikasvun kanssa.”

Cozette nyökkäsi kuuliaisesti.

Huomisillalle et sitten sovi mitään menoa. Lähdet kanssani Galaktiseen oopperaan.”

Oopperassa käyminen oli tytön mielestä aina ihan hieno kulttuurielämys, jopa isän seurassa. Kaiken lisäksi hän nautti laittautumisesta oopperailtaa varten, sillä kampaaja tuli laittamaan hänen hiuksensa ja hän sai käyttää suvun perintökoruja.

En tietenkään siinä tapauksessa. Hyvää illanjatkoa, My Lord”, neiti Palpatine sanoi.

Briancan vanhemmat olivat kotona Cozetten saapuessa. Komea senaattori ja hienostunut rouva olivat juuri lähdössä balettiesitystä katsomaan. Kyseessä oli modernisoitu tulkinta eräästä klassikkobaletista, jota esitettiin välillä Cozetten balettikoulun näytöksissä.

Heti vanhempien lähdettyä Brianca avasi heille kuohuviinipullon. Cozette oli tutustunut Brianca Sofiveriin kaksitoistavuotiaana – muttei yläasteella vaan balettikoulussa, koska he eivät käyneet samaa koulua. Brianca oli pieni ja hento sinisilmäinen vaaleaverikkö, juuri sellainen kuin tyypillinen baletin satuprinsessa. Usein prinsessahahmot olivat täysin omassa haavemaailmassaan eläviä runotyttöjä kuin Cozetten balettikaveri.

Saitko hommatuksi meille ne peruukit?” Cozette kysyi kärsimättömänä. Hän joi lasistaan.

Sain”, vaaleaverikkö sanoi. ”Muistin ostaa meille myös peruukkisukat.” Hän veti auki oikeanpuoleisen yöpöytänsä ylimmän laatikon, jonne hän oli sujauttanut silkkipaperimytyn. Vaaleaverikkö paljasti teatraalisin elein silkkipaperin kätköistä mustan ja vaaleanruskean aidoista hiuksista valmistetun peruukin.

Mainiota. Riittivätkö antamani rahat sekä peruukkiin että peruukkisukkaan?”

Eivät ihana. Sovitaan että kuittaat minulle pienen velkasi tarjoamalla minulle drinkin yökerhossa.”

Selvä”, punapää sanoi ottaessaan itselleen tarkoitetun peruukin ja peruukkisukan. Cozette avasi palmikkonsa ja harjasi vähän kutrejaan. ”Hmm luulisin että saan hiuspaljouteni parhaiten mahdutetuksi peruukkini alle letittämällä ne kahdelle letille, jotka nostan pinneillä alderaanilaiseksi palmikkokruunuksi.”

Niin minäkin uskon.” Brianca kaatoi itselleen lisää kuohuviiniä.

Cozette oli sovittanut peruukkiliikkeessä myös paria muuta mallia, mutta nimenomaan tämä malli oli hänen mielestään parhaimman näköinen. Peruukki oli vähän lyhyempi ja loivemmin lainehtivat kuin hänen omat hiuksensa. Sinänsä peruukki ja hänen kuparinpunainen hiuspaljoutensa olivat yhtä kauniita, joskin musta peruukki sai hänen näyttämään vanhemmalta. Cozette ei muuttunut omasta mielestään tarpeeksi pelkästään hiuksilla, joten hän oli hankkinut syvänsiniset piilolinssit, Kun hän oli vielä tehnyt iltameikin, hän ei ollut tuntea peilikuvaansa. Kukaan yökerhon juhlijoista ei tunnistaisi häntä senaattori Palpatinen tyttäreksi. Siispä hän voisi juhlia niin railakkaasti kuin halusi ilman että hänen tarvitsi vaalia käytöksellään isänsä poliittista imagoa.

Coruscantin yöelämä oli täynnä Cozetten ja Briancan kaltaisia naisenalkuja, jotka lähtivät toisinaan juhlimaan peruukissa. Sekään ei ollut mitenkään poikkeuksellista että eliitin tyttäret pukeutuivat yökerhoihin lutkamaisesti. Yöelämässä oli mahdotonta erottaa luksusprostituoitu ja paljastavasti pukeutunut eliitin edustaja toisistaan. Valepukuisista seurapiiriperhosista oli erityisen hauskaa kun heiltä tultiin kysymään seksipalvelujen hintaa. Cozette oli ylpeä hoikasta tiimalasivartalostaan ja olisi sinänsä halunnut esitellä pitkiä sääriään yökerhoissa, mutta hän ei voisi sietää sitä että yksikään kaksilahkeinen luulisi häntä huoraksi. Hän ei ollut olemassa tyydyttääkseen kaikenmaailman miesten seksuaaliset halut kuten huorat ja hänen äitinsä kaltaiset heikot naiset.


***

Kamarineito Marlélla oli kylmä ja hänen polvensa olivat muuttuneet hyytelöksi. Senaattori Palpatinen teräksensininen katse oli niin kylmä ja läpitunkeva että kamarineito oli tämän armoilla kuin seittiin takertunut hyönteinen.

Miksei tyttäreni suostu menemään kouluun?” lordi Sidious ihmetteli täysin rauhallisella äänensävyllä. Kamarineito oli pyyhältänyt kertomaan hänelle, että Cozette-neiti oli kivahtanut tälle, ettei tämän apua tarvittaisi tänä aamuna. Marlé olisi ottanut emäntänsä valitseman asun esille, kiristänyt korsetin ja laittanut neidin hiukset.

E-en usko että hän on tullut kipeäksi. Muuten hän olisi pyytänyt soittamaan lääkärilleen”, Marlé mumisi pitäen katseensa leninkinsä alta pilkottavissa kengänkärjissään. Hän oli sievä joskin vähän pullea tummaverikkö, jolla oli suuret pyöreät silmät. Sidioukselle tuli mieleen säikähtänyt shaakinpoikanen.

Siinä tapauksessa että olisit Voimalle herkkä, pieni shaakinpoikanen, olisit ihanteellinen jedi! Naboon senaattori ajatteli huvittuneena. Olethan yhtä kunnostautunut loogisen päättelyn saralla.

Marlé näytti mietteliäältä. ”Ehkä joku asia painaa neitiä. Se on siis arvaus. Cozette-neiti ei ole uskoutunut minulle.” Tummaverikkö väänteli harmaansinisen leninkinsä helmoja vaivautuneena.

Todennäköisesti, kun hän ei kerran ole sairastunut”, sithilordi tuhahti. ”Minäpä käväisen itse hänen huoneessaan. Sinä voit jatkaa askareitasi.”

Cozetten kamarineito niiasi hermostuneisuuden takia kömpelösti. ”Selvä, My Lord. Pesen vaikka koneellisen pyykkiä.”

Sithilordin mennessä tyttärensä huoneeseen tämä oli kömpinyt esiin peiton alta. Silkkiaamutakkiin kääriytynyt tyttö istui lattialla miltei koko seinän vievän ikkunan ääressä muokkaamassa uutta varvastossuparia veitsen avulla. Sidious aisti tyttärensä vihan ja ahdistuksen. Cozette oli niin vihainen että hänen kullanruskeat silmänsä olivat vaalentuneet kullankeltaisiksi.

Huomenta, My Lord”, tyttö tervehti nabooksi. Isä ja tytär puhuivat aina keskenään naboota tai muinaista sithiä, vaikka heidän puhumassaan galaktisessa peruskielessä oli virheetön coruscantilainen aksentti.

Huomenta.” Sithimestari hymähti oppilaansa veitsenkäyttelylle, joka vaikutti epäilyttävästi siltä kuin tämä suunnittelisi murhaavansa jonkun. ”Marlé epäilee ettet halua mennä siksi kouluun, että jokin painaa sinua.”

Neiti Palpatine nielaisi hermostuneena kohottaessaan katseensa isäänsä. Tapailtuaan hetken mielessään sanoja hän puhkesi puhumaan. ”Alexandriksessa on matematiikan opettajana muuan Helger Napnic!” hän sähähti. ”Napnic on lähennellyt joitakin koulun oppilaita – myös minua. Viimeksi eilen!”

Sinulla olisi ilmeisesti tänään matematiikkaa?”

Niin olisi.” Neidon aristokraattiset piirteet vääristyivät inhosta.

Kuinka kauan tämä Napnic on lähennellyt sinua?”

Cozette puristi keittiöveitsen kahvaa rystyset valkoisina. ”Kuukauden ajan, mutta se on luonut minun suuntaani irstaan toiveikkaita silmäyksiä siitä lähtien kun aloitin Alexandriksen lukion. Sen verran vielä tarkennusta lähentelystä että sitä on tapahtunut vain yhden kerran koulussa ja muina kertoina se niljake on seurannut minua ja kavereitani ostoskeskuksissa liikkeisiin asti. Eilen se kiimainen ukko meni niin pitkälle että se meni niin pitkälle että sen oli pakko tunkea alusvaateliikkeeseen ehdottelemaan, mitä minä ja kaverini voisimme ostaa. Se myös seisoskeli väijyksissä sovituskoppien lähellä, kunnes vartija heitti sen ulos.”

Tuleva sithi nousi ylös ja purjehti isänsä luo. Hän tarttui Mestarinsa hoikkasormiseen käteen kolkosti irvistäen, jolloin Darth Sidious näki muistoja matematiikan opettajasta lähentelemässä häntä. Helger Napnic oli tukeva ja harteikas neljissäkymmenissä oleva mies, jonka vaaleanruskeat hiukset olivat alkaneet kaljuuntua päälaelta. Cozetten näyttämät muistot saivat Sidiouksen happamaksi suuttumuksesta, vaikka hän olikin isän irvikuva.

Mikä kuvottava ihmisrodun häpeätahra. Ihmettelen miten Napnic on ylipäätään saanut viran Alexandriksesta”, senaattori ärähti halveksuvasti. Niin armoton ja kavala kuin olikin hän ei voinut sulattaa tapauksia, joissa aikuinen sekaantui alaikäisiin – tai yritti päästä makaamaan alaikäisten kanssa. Napnicin sikailu suututti häntä myös sen takia että hän oli melko sääty-ylpeä mies. Hänen tyttärensä oli jalosukuinen, joten tämä eli arvonsa mukaisesti ylellisyydessä. Esimerkiksi tytön makuuhuone oli ominen kylpy- ja vaatehuoneineen tyypillisen coruscantilaisen kaksion kokoinen.

Sellainenpa hyvinkin”, neiti Palpatine puuskahti. ”Rehtori Liduxilla on serkku. Napnic ja rehtorin serkku seurustelevat, joten hyypiö sai virkansa suhteilla, vaikka pätevämpiä matematiikan opettajia olisi ollut tarjolla. Napnic ei osaa opettaa eikä hänen sössötyksestään meinaa saada aina selvää. Joku oppilas on jo tehnyt Napnicista valituksen lähentelyn takia, mutta todistusaineiston puuttumisen takia Napnic ei saanut edes varoitusta.”

Naboon senaattori ymmärsi hyvin miksi Napnicin lähentely-yritykset olivat jatkuneet noin kauan Cozetten kohdalla. Tyttö ei ollut kehdannut kertoa hänelle, koska häneltä ei lohjennut tälle koskaan sympatiaa. Eikä Cozetelle ollut järjestynyt tilaisuutta häätää Voimalla opettajaa kimpustaan.

Cozette hymyili pirullisesti. ”Minä en tyydy Napnicin erottamiseen”, hän virkkoi kylmästi.

Darth Sidious silitti tyttärensä päätä kuin uuden tempun oppineen lemmikkieläimen turkkia. ”On ennen kuulumatonta että rahvas unohtaa paikkansa yläluokan keskellä.”

Sithimestarin huolella valitut sanat lietsoivat Cozetten vihaa kylmäksi, voimakkaaksi virtaukseksi. ”Napnicin on saatava paljon ankarampi rangaistus...”

Kovin moni ei jää suremaan tuota moukkaa”, lordi Sidious totesi ivallisesti.

En halua murhata sitä kostoksi. Olette opettanut minulle että murhaamisen lisäksi on paljon muita tapoja olla julma.”

Tee Helger Napnicille juuri niin kuin tahdot. Odota kuitenkin ainakin ylihuomiseen. Siihen mennessä lordi Maul on palannut Coruscantiin.”

Kolmen päivän kuluttua sanomalehdissä kirjoitettiin raa´an hyökkäyksen uhriksi joutuneesta matematiikan opettajasta – joka sattui olemaan juuri Helger Napnic. Miesparka oli kokemuksen jäljiltä täysin sekaisin. Hän oli mustelmien peitossa ja häneltä oli murtunut kaksi kylkiluuta, joskaan siinä ei ollut kaikki. Napnicin molemmat kivekset oli leikattu irti ja sullottu hänen takkinsa taskuun sekä hänen otsaansa oli kaiverrettu keittiöveitsellä ALAIKÄISIIN SEKAATUJA. Uhri kertoi kahden mustakaapuisen sadistin hyökänneen kimppuunsa. Miehen ja naisen. Kaapumies ei ollut ainakaan ihminen, vaan jokin demonin näköinen humanoidi punamustine ihoineen. Nainen taas saattoi olla nuori lähesihminen tai täysin ihminen.

Psykoosiin mennyt Napnic piti laittaa hoitoon suljetulle osastolle, koska hän tarvitsi ympärivuorokautista valvontaa. Kuntouttamiseen tarvittaisiin pitkä hoitojakso, joskin oli epävarmaa pystyisikö potilas palaamaan enää koskaan tai vuosiin työelämään.

Sanomalehdissä sekä säälittiin Napnicia että pohdittiin pitikö hänen otsaansa kaiverrettu syyte paikkaansa. Pian skandaali ravisteli Alexandriksen koulua, jossa Helger Napnic oli ollut töissä. Paljastui että Napnic lähennellyt muutamia koulun oppilaista – muun muassa Naboon senaattorin Sheev Palpatinen tytärtä – ja raiskannut erään stipendin koulun tähtiristeilyllä Corellian tähtijärjestelmään. Helger Napnicin asuntoon tehdyssä kotietsinnässä löydettiin amatöörien tekemää holopornoa, jossa esiintyi alaikäisiä orjakaupan uhreja.

Alexandriksen koulun oppilaiden vanhemmat olivat syvästi järkyttyneitä. Nimenomaan Alexandriksen koulun piti olla yksi galaksin parhaista kouluista; kallis neljäsataa vuotta sitten perustetun yläluokan ja nerojen opinahjo. Mutta silti kouluun oli kelpuutettu opettajaksi sairas paskiainen Helger Napnic, vaikkei niljake ollut edes kummoinen opettaja. Vanhemmat, etenkin Sheev Palpatine menettivät uskonsa rehtori Liduxin kykyyn johtaa jatkossa Alexandrista. Niinpä koulu sai uuden rehtorin. Kenties oli vain sattumaa, ettei Liduxin seuraaja lukeutunut Finis Valorumin kannattajiin kuten edeltäjänsä?


*****

Darth Sidious seurasi Darth Maulin ja tyttärensä harjottelumielessä käytävää kaksintaistelua 500 Republican alla olevassa kellaritilassa. Taisteluroidit toimivat suurimmaksi osaksi Cozetten vastustajina, mutta zabraknuorukainen mitteli toisinaan miekkoja Mestarinsa tyttärensä kanssa ollessaan Coruscantissa. Maul ja Cozette olivat miekkailleet paljon useammin toisiaan vastaan, ennen kuin zabrakista oli tullut sithi.

Darth Maul oli omaa luokkaansa miekkailijana kurinalaisine luonteineen ja ilmiömäisine taistelutaitoineen. Hän pystyi kukistamaan jopa jedin hyvin nopeasti kaksiteräisellä valomiekallaan. Zabrak oli välttämättä tahtonut vaativimman mahdollisen aseen, niinpä hän oli päätynyt tekemään valomiekastaan kaksiteräisen. Vain harvat sithit olivat käyttäneet kaksiteräistä valomiekkaa.

Cozette tarjosi vain neljätoistavuotiaana hyvän vastuksen Maulille. Tyttö hallitsi hyvin kolme isänsä opettamaa miekkailutyyliä, joista yksi oli Makashi. Yhdeksän vuotta kestänyt balettiharrastus oli aika paljon hyödyksi tytön miekkaillessa, vaikka baletti vaikuttikin joidenkin silmissä lähinnä keijukaisprinsessojen kirmaukselta metsäaukiolla. Cozettella ei ollut balettitaustan ansiosta koskaan vaikeuksia säilyttää tasapainoa, hän oli notkea ja hänellä oli hyvä koordinaatiokyky.

Käytännössä Cozettekin onnistuisi lahtaamaan jedin nykyisillä taistelukyvyillään, joskaan ei vielä yhdessä hujauksessa. Lordi Sidioukselle ei alkuunkaan riittänyt että tyttö pystyi kukistamaan pitkälti tasaväkisessä taistelussa yhden jedin, siis keskivertojedin. Cozetten oli kyettävä olemaan taistelun alusta lähtien ylivoimainen vastustaja. Sitten kun Darth Sidiouksen todellinen voitto olisi viimein käsillä, hänen sekä Cozetten oli välttämätöntä liata kätensä.


*****

Cozettella oli yllään ammattilaisen balettikamppeet eli ihonväriset trikoot, leotardi, kietaisuhame, säärystimet ja kovakärkiset tossut. Kuparinpunaiset hiukset oli kammattu korkealle nutturalle takaraivolle. Kuitenkaan hän ei ollut balettitunnilla, vaan 500 Republican alla olevassa kellaritilassa isänsä kanssa.

Taas Cozette oli menettänyt väliaikaisesti näkönsä. Sidious oli piikittänyt tyttärensä käteen hyposprayn, joka sokeutti kolmeksi tunniksi. Siitä lähtien kun Cozette oli muutanut Coruscantiin, Sidious oli alkanut sokeuttaa häntä kaiketi vankien kiduttamiseen tarkoitetulla hypospraylla. Sokeuttaminen taisi olla sithimestarin suosikkiopetusmetodi, mutta sithioppilas sitä vastoin pelkäsi ja vihasi näitä oppitunteja, vaikkei niiden hyödyllisyyttä sentään voinut kiistää. Joka kerran hän pelkäsi jäävänsä loppuiäkseen pimeyteen, vaikka hän sai näkönsä takaisin kolmen tunnin kuluttua.

Voima toimii mahtavan sithin silminä silloinkin kun näköaistiin ei ole luottamista”, lordi Sidious oli sanonut sokeutettuaan ensimmäisen kerran tyttärensä.

Cozetten kasvot vääristyivät hetkeksi raivosta. Tämä kerta oli vielä hirveämpi koettelemus kuin aikaisemmat, siksi että hän oli uskonut ettei Sidious enää sokeuttaisi häntä. Ei suinkaan. Kun isä oli käskenyt häntä olemaan 1900 kellarissa balettivarusteissaan oli ollut selvää millainen oppitunti olisi luvassa. Baletti oli tarpeeksi haasteellista ja vaikeaa näkevällekin etenkin kun tanssittiin en-pointe, kuuluihin perfektionismi lajin henkeen.

Tänään Cozette oli väsynyt. Hän ei ollut saanut nukutuksi kuin neljä tuntia, koska hänen mielessään oli pyörinyt kaikenlaista. Kahvia oli kulunut tavallista enemmän, jotta hän jaksaisi keskittyä opetukseen ja tehdä kunnolla läksynsä, joihin sisältyi myös hänen inhokkiainettaan kemiaa (josta hän ei ymmärtänyt juuri mitään.) Tällä hetkellä hän olisi halunnut loikoilla kuumassa vaahtokylvyssä ja mennä sen jälkeen aikaisin nukkumaan.

Silti hänen ei auttanut nyt muuta kuin tanssia viehkeästi ja kauniisti sokeana, yhtä hyvin kuin tanssikoulun näytöksissä eikä hortoilla kömpelösti kuin juopunut gungan. Hän valmistui piruettiin.


*****

33 BBY

Cozette oli juuri tullut kotiin teatteriharjoituksista. Kotona hän kohtasi poikkeuksellisen hyvän tuulisen senaattori Palpatinen. Sithimestarin pirullinen hymy oli leveä ja tämä naureskeli kolkon vahingoniloisesti. Vaikka Mestarin nauru oli kuin kauhuelokuvasta, Cozette piti tästä enemmän hyväntuulisena kuin vähänkin ärtyneenä, koska silloin oli todennäköisesti tiedossa hänelle vittumaisia kotiaskareita ja tuskallista sithikoulutusta.

Miten teatteriharjoituksesi sujuivat tällä kertaa?” lordi Sidious tiedusteli suhteellisen ystävällisesti.

Cozetten kullanruskeat silmät levisivät Sidiouksen odottamattoman ystävällisyyden takia. ”Jatkamme uuden näytelmän valmistelua”, tyttö vastasi koettaen pitää voimakaspiirteiset kasvonsa peruslukemilla. ”Kaksi eniten kirjailija-ainesta olevaa kerholaista ovat kirjoittaneet käsikirjoituksen yhteisen ideamme pohjalta. Emme ole vielä miettineet roolitusta, vaan suunnittelemme vasta lavastusta ja puvustusta. Minut valittiin yksimielisesti suunnittelemaan puvustus.” Neiti Palpatine oli melko ylpeä saamastaan vastuualueesta.

Sinä olet ilman muuta paras valinta siihen toimeen”, lordi Sidious suvaitsi sanoa. Hänen tyttärellään oli harvinaisen hyvä ja hienostunut maku, joten tyttö voisi menestyä muotisuunnittelijana. Eleganteille muotiluomuksille oli loputtomasti kysyntää ylhäisön parissa.

Cozette hymyili. ”Tuo kohteliaisuus ilahduttaa minua erityisesti teidän sanomananne, My Lord.”

Sithimestari laski kätensä tyttärensä olalle. ”Tänään vietämme isän ja tyttären välistä laatuaikaa harjoitussalin sijasta perhe-elokuvan parissa kuten tusinaperheissäkin tehdään välillä.”

Sithioppilas pelkäsi alkavansa tirskua. Isäukko ”perhe-elokuvineen”! En kai minä vaan näe unta? Joka tapauksessa Cozette istuutui sirosti isänsä viereen yhdelle olohuoneen punaisista designsohvista vilkuillen isäänsä, jolla oli kaukosäädin kädessään. Ukko näkyi katsastavan Holonetflixin tarjontaa.

Tämäpä vaikuttaa hauskalta elokuvalta”, Darth Sidious totesi hilpeästi. ”Kyseessä on osittain tositapahtumiin perustava tragedia uusrikkaasta perheestä.”

Hauskalta tosiaan”, Cozette myötäili, vaikka hän sai enimmäkseen hyvät naurut mustista komedioista eikä niinkään tragediaelokuvista.

Cozette naureskeli sithien ”perhe-elokuvan” aikana lähes kaikille kohtauksille, jotka saivat hänen isänsä nauraa räkättämään. Kuitenkaan kaikki Sidiousta huvittavat kohtaukset eivät olleet neidon mielestä lainkaan hauskoja. Paikoittain Holonetflixin elokuva oli kuitenkin sitä koomisempi, mitä synkemmäksi sen tunnelma muuttui. Elokuvan uusrikkaassa perheessä oli neljä lasta: kolme poikaa ja tyttö. Perheen kuopus sattui olemaan Voimalle herkkä, niinpä hänet annettiin kaksivuotiaana jediritarikunnalle. Vanhin veli ei koskaan toipunut rakkaan pikkusiskonsa menettämisestä, vaikka vanhemmat toistelivat yhtenään: ”Se on koko galaksin parhaaksi.” Koko galaksin parhaaksi tosiaan…

Sidious haki viinipullon ja kaksi kristalliviinilasia kesken elokuvan. Juoma oli alderaanilaista puolikuivaa valkoviiniä.

Nostamme maljan Finis Valorumin pian päättyvän Ylikanslerin uran kunniaksi”, lordi Sidious virkkoi kaadettuaan kristallilaseihin viiniä.

Kauppaliiton johtajat olivat siirtäneet lordi Sidiouksen käskystä Naboon äänekkäänä vastalauseena senaatin päätökselle BR-0371; tämä toimenpide kantoi veroja Kehien pääkauppareiteiltä. Neimodialaiset eivät vaan tienneet Darth Sidiouksen ja senaattori Sheev Palpatinen olevan sama henkilö, sillä Sidious salasi heiltä julkisen henkilöllisyytensä. Hän paljasti olevansa sithilordi pitääkseen Kauppaliiton varpaillaan ja teki varsin selväksi että hänellä oli jonkin verran valtaa senaatissa.

Kuluneen vuoden aikana sithimestari oli ssijoittanut merkittävät nappulat paikalleen dejariklaudalle. Kauppaliiton heikkotahtoinen johto sekä Ylikansleri Valorum olivat täysin hänen ohjailtavinaan. Lopulta Naboon hallitsijakin vaihtui nuorempaan, vasta neljätoistavuotiaaseen Padmé Naberrie Amidalaan, jota olisi yhtä helppo manipuloida kuin Valorumia ja neimodialaisia limanuljaskoja. Kaikki osapuolet olivat nyt tiukasti Sidiouksen talutusnuorassa, joten hänen oli aika siirtyä pelinsä seuraavaan vaiheeseen.

Nimittäin Naboon kriisiin. Vaiheeseen jossa hyvin harkitut juonenpätkät kohtaisivat toisensa, jolloin ensimmäiset lamauttavat iskut tapahtuisivat Galaktisessa tasavallassa.

Kauppaliitto sulki Darth Sidiouksen käskystä pääsyn planeetalle taistelualuksineen, jolloin Naboon aiemmin menestynyt kaupankäynti tyrehtyi. Sitten kauppaliittolaiset sulkivat vielä aurinkokuntaan johtavan ulkoisen väylän asettamalla taistelualuksen omaan etuvartiostoonsa aurinkokunnan laidalle. Näin utelijat pysyisivät poissa ja Naboon tilanne tulisi varmasti selväksi. Kaikille lähestyville aluksille ilmoitettiin kauppasaarron olevan vastalause laittomille veroille, joilla Kauppaliittoa rokotettiin.

Seuraavan kuukauden ajan senaatti väitteli kyllä kiivaasti, muttei tehnyt mitään naboolaisten auttamiseksi. Kauppaliiton edustaja Lott Dod onnistui uskottelemaan etteivät he olleet rikkoneet toiminnallaan lakia. Eiväthän he olleet hyökänneet yhdenkään aluksen tai naboolaisen kimppuun. Oikeusministeriö ei tietenkään voinut toimia niin kauan kun rikoksen kriteerit eivät täyttyneet. Viivyttely heikensi entisestään Valorumin hallitusta. Kauppaliiton uhmakkuus oli jo itsessään vahingollista, mutta mitä kauemmin ongelma oli ratkaisematta, sitä kyvyttömämmältä Ylikansleri Valorum vaikutti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti